MF DNES

Odměna za přístup

Proč fotbalová Slavia zaskočila Sevillu? Měla štěstí, ale hlavně byla opět perfektně připravená.

- Reportér MF DNES v Seville

David Čermák

Když cestoval jako pohárový nováček do chorvatské­ho Splitu, kde ve vřavě z tribun není slyšet vlastního slova, z legrace plánoval, že si vezme praporky, aby se s hráči na hřišti dorozuměl.

V divokém prostředí s podceňovan­ým Libercem uspěl, vyhrál 1:0, postoupil do Evropské ligy.

Když pak ve skupině měřil síly s Marseille, mluvil o tom, že jeho tým má luky a šípy, zatímco soupeř používá atomové zbraně.

Přesto ho na jeho hřišti senzačně porazil.

I s omezenými možnostmi totiž dokáže Jindřich Trpišovský proti favoritům uspět.

Ve čtvrtek to v Seville dokázal znovu, když se Slavií uhrál nečekanou remízu 2:2, díky které žije v Evropské lize naděje na čtvrtfinál­e.

I soupeři v Evropě už by teď měli vědět, že podcenit tým koučovaný mužem v bílé kšiltovce se nevyplácí.

Slavia nadějným výsledkem poslala do Česka povzbudivý vzkaz: když se k zápasu správně přistoupí, dá se hrát s každým. Klidně i s pětinásobn­ým vítězem Evropské ligy.

„Troufnu si říct, že šance na postup jsou teď padesát na padesát,“nekličkova­l Trpišovský po zápase. Dobře ví, že se jeho týmu otevírá zajímavá šance, kterou by bylo škoda nevyužít.

Můžete oprávněně namítnout, že Slavia za výsledek vděčí také pořádné porci štěstí. V bouřící sevillské koridě přečkala peklo, domácí zuřiví býci ji mohli rozcupovat, kdyby ve druhé půli nepálili šance.

Velkou kliku měla i při vstřelenýc­h gólech, kdy pomohlo kouzlo nechtěného: nejdřív teč, pak bizarní odraz míče od Králova ramene.

Ale vůbec by nebylo fér cennou remízu svést jen na dílo náhody. Slavia s Trpišovský­m na lavičce jde štěstí naproti, což je důvod, proč důležité bitvy až na výjimky zvládá.

Trpišovské­ho přístup k práci je inspirujíc­í, nakažlivý pro okolí. Umí vybudovat silný tým, vybrat správné hráče i kolegy – rád se obklopuje těmi, kteří jsou posedlí fotbalem stejně jako on. Není pedantem v pravém slova smyslu, k hráčům má lidský přístup, ale zároveň přísně bazíruje na detailech.

Ví, že rozhodují.

V době, kdy se ve fotbalové Evropě čím dál víc rozevírají nůžky mezi úplnou špičkou a zbytkem, si uvědomuje, že pracovitos­t je nejúčinněj­ší protizbran­í v bojích s týmy, jejichž finančním možnostem nemůže Slavia konkurovat.

Od protivníků se učí, v Evropě okoukává jejich hru i zázemí, má je dokonale načtené. Po nocích u videa dopodrobna pitvá systém soupeřovy hry, snaží se prokouknou­t všechny přednosti i slabiny.

A když s kolegy vykoumá, co na který tým může platit, klidně sáhne do sestavy i rozestaven­í.

Na podzim v Kodani mu vyšla sázka na mladého Matouška, který jediným gólem trefil důležitou výhru.

Před dvěma týdny v Genku překvapil, když do utkání poslal nerozehran­é Masopusta, Krále a Traorého. Mnozí kroutili hlavou, ale výsledek taktiku ospravedln­il: vítězství 4:1 poslalo Slavii do osmifinále.

I tam Trpišovský vymyslel novinku, v sestavě chyběl klasický útočník. Na lavičce zůstal kapitán Škoda i jeho zástupce Hušbauer, po karetním trestu začal mezi náhradníky i spolehlivý stoper Ngadeu, na podzim v pohárech nepostrada­telný. Odvážné tahy se znovu vyplatily. A když jsou výsledky, i mazákům je lehčí vysvětlit, proč pro ně občas v základní jedenáctce není místo. I v tom je Trpišovské­ho síla, umí hráče přesvědčit, že jsou pro něj důležití.

„Škoda je náš jediný hrotový útočník, nemůžeme ho utavit,“popisoval na tiskové konferenci. „Budeme ho potřebovat v neděli proti Baníku, pak i v odvetě proti Seville.“

Chybu Součka, který v Seville daroval soupeři vedení, dokonce vzal na sebe: „To my trenéři ho nutíme, aby si pro míče chodil dozadu. Tři sta podobných situací vyřešil dobře, teď přišla třistaprvn­í.“

Bezchybná Slavia není a nebude, přesto se v Evropě nemusí nikoho bát. Výsledek ze Sevilly by neměla přecenit, spíš vzít jako odměnu za přístup. A vzkaz: Tudy vede cesta.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia