MF DNES

Finiš extraligy: Spartu spasil Hlinka, pohár má Liberec

- Hokejový reportér MF DNES

Jan Daněk

Přesně před rokem měl co dělat, aby zadržel slzy. „Ve sparťanské­m dresu jsem hrál naposled,“pravil pohnutým hlasem Jaroslav Hlinka.

Včera se na stejném místě opět potkal s novináři.

A smutek vystřídala směsice radosti a především úlevy.

„Je příjemné, že se tady jen nemotám a nejsem do počtu,“usmál se.

Na dlouhé měsíce odložený veterán uchránil milovanou Spartu od hokejového trapasu.

Dvěma trefami nastartova­l tým k obratu nad Libercem, slavný klub tak po výhře 5:2 nezakončí extraligov­ou sezonu mezi odpadlíky. Naopak v pondělí začne Sparta předkolo play off. „Prohrát a nepostoupi­t, to by byla blamáž,“pravil Hlinka.

Přitom ke kolosální ostudě vážně neměl rudý klub daleko.

Kdo čekal bezpáteřní nudu, z níž Spartě i Liberci vyhovoval bod za plichtu, zmýlil se. Liberec vedl, byl lepší. Zároveň Litvínov – přímý konkurent Sparty – se v souběžně hraném mači ve Vítkovicíc­h dostal do vedení. V 18.15 byla Sparta průběžně mimo vytouženou desítku.

Jenže potom začal úřadovat Hlinka. Nejprve si raději přiklekl, aby po Bukartsově pobídce precizně trefil odkrytou klec. Ve druhé třetině zachytil Lakatošovo naivní vyhození a mazaně skóroval.

„Jen jsem zavřel oči a vystřelil,“líčil Hlinka. Pražany na poslední chvíli spasil 42letý chlapík, se kterým už nepočítali a který tři čtvrtě roku nehrál ostrý zápas.

Když Sparta na konci ledna zkušeného Tipsport extraliga po základní části útočníka znovu oslovila, jeho rudé srdce nemohlo zareagovat jinak: Pomůžu! „Od Vánoc jsem byl smířený s tím, že mi končí kariéra. Pak jsem se dohodl s Vrchlabím, ale návrat do Sparty mě nenapadl,“řekl Hlinka. „A jsem rád, že jsem teď pomohl i góly.“

Už asi nezjistíme, zda by se liberečtí Bílí Tygři včera nesápali po bodech ještě usilovněji, kdyby nevěděli, že Mladá Boleslav zrovna drtí jejich přímého konkurenta z Třince.

I přes porážku v O2 areně uhájil Liberec prvenství v základní části a zajistil si milionovou prémii. Mančaft kouče Pešána získal Prezidents­ký pohár potřetí za poslední čtyři roky a Liberec bude patřit k hlavním favoritům play off.

Před čtvrtfinál­ovou sérií má navíc Liberec a další kluby z nejlepší šestky více než týdenní pauzu.

To Spartě hned pozítří pokračuje extraligov­á šichta ve Vítkovicíc­h, kde rozehraje předkolo. „Postup do čtvrtfinál­e by byl úspěch,“pověděl už před finišem extraligy sparťanský kouč Uwe Krupp.

Trochu přízemní cíle pro věhlasný klub s bohatou historií, že?

Dojem z upachtěné sezony si Sparta může trochu (a klidně i výrazně) vylepšit ve vyřazovací fázi. Zároveň si Krupp uvědomuje, že to bude přetěžká mise.

Úspěšné kluby z předkola se už v sériích hraných na tři vítězství vydají. Předtím honí samotný postup do desítky. Ačkoli poté hokejisté s oblibou tvrdí, že play off je jiná soutěž, jako outsideři do něj vstupují více vyždímaní.

Za posledních šest sezon z účastníků předkola jedině Chomutov předloni vyzrál na nástrahy čtvrtfinál­e. Z předkola, které zavedla extraliga v roce 2007, se do finále probojoval­a jen Kometa na jaře 2012. „Bývá to těžší, ale o to hezčí cesta,“trefně popsal putování play off přes předkolo zkušený bek Jan Hanzlík, jenž je aktuálně v Mladé Boleslavi. Právě ta tvoří se Zlínem druhou dvojici, která se od pondělka začne rvát o čtvrtfinál­e.

Všechny týmy vyrazí do předkola povzbuzené včerejší výhrou. „Pokud budeme hrát jako proti Liberci, nebudeme se mít za co stydět,“pověděl Hlinka. Jednu ostudu s mladšími parťáky odvrátil, k pozitivním­u hodnocení sezony mají na Spartě ale zatím pořád daleko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia