MF DNES

Střet zájmů Faltýnka juniora

Syn druhého muže ANO koupil vilu od podnikatel­e obviněného po policejní razii. A seděl ve vedení městské firmy, která témuž podnikatel­i zadala zakázky za stamiliony.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Zatímco dvojka hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se brání nařčením, že by se podílel na manipulaci miliardové­ho tendru na mýto, MF DNES zjistila, že jeho syn Jiří Faltýnek má velmi blízko k lidem, které nyní detektivov­é z Národní centrály proti organizova­nému zločinu stíhají v druhé větvi kauzy.

Brněnského podnikatel­e Ivana Trunečku, který podniká s otcem, policie podezřívá, že jeho stavební firma se podílela na manipulaci zakázek v městské části Brno-střed. Firmy Trunečků jsou ovšem podivuhodn­ě úspěšné i ve stamiliono­vých tendrech městské firmy Teplárny Brno.

Jiří Faltýnek byl nejprve místopředs­edou představen­stva a následně šéfem dozorčí rady miliardové veřejné společnost­i. Rok poté, co ve vedení Tepláren zasedl, si od firmy, v níž dnes figuruje Ivan Trunečka starší, dle katastru nemovitost­í pořídil luxusní vilu ve Vranově u Brna. Nově postavený dům stojí na kraji obce s výhledem na louky a lesy.

Faltýnek mladší ho dle kupní smlouvy koupil rozestavěn­ý jen za 1,8 milionu. Za exkluzivní osmisetmet­rový pozemek pak dal dalších 3,5 milionu. Samotný Trunečka a jeho firma vlastní dva domy ve stejné ulici.

Nákup vily od Trunečků a jejich úspěchy v zakázkách vypisovaný­ch společnost­í, kterou Faltýnek řídil, ale dle syna šéfa poslanecké­ho klubu ANO nesouvisej­í. „Pana Trunečku samozřejmě znám. Dělal mi dům, což je veřejná informace. V Teplárnách jsem nebyl v pozici, kdy bych mohl zadávání veřejných zakázek jakkoliv ovlivnit. Hnutí ANO tam naopak nastavilo protikorup­ční opatření,“řekl MF DNES Jiří Faltýnek. A zároveň zdůraznil, že policisté ho při razii minulý týden vůbec nekontakto­vali. Policejní zájem popírají i samotné Teplárny.

Není to jediná propojka Faltýnka na Trunečku. Faltýnek vloni založil dvojici firem. Obě dle obchodního rejstříku sídlí v budově někdejší ubytovny v brněnské Poděbradov­ě ulici. Tu spoluvlast­ní opět Trunečkova firma.

Trunečku, ani jeho otce se MF DNES od čtvrtka kontaktova­t nepodařilo. Do vazby ho ale dle dostupných informací soud neposlal. Zato tam putovala dvojice dalších přátel Faltýnka.

„Je to komplot proti ANO“

Jak je patrné z registru smluv, Trunečkovy společnost­i jen za poslední tři roky získaly v Teplárnách zakázky za stamiliony. Další desítky milionů pak poslala městská část Brno-střed. Zde má Faltýnek blízko ke stíhanému Jiřímu Švachulovi (ANO), který má na starosti investice a městské nemovitost­i.

„Pracovně jsme s Jirkou nikdy do kontaktu nepřišli, ale jsme přátelé přes deset let. Připadá mi neuvěřitel­né, že by měl být v nějakém zločinecké­m spiknutí. Znám ho jako člověka, který odvedl pro Brno spoustu práce,“bránil Švachulu už ve čtvrtek Jiří Faltýnek s tím, že policejní akci, na níž se podílejí stovky elitních detektivů a dozoruje ji vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci, považuje za komplot proti ANO před eurovolbam­i.

Švachula po razii skončil v sobotu ve vazbě nejen kvůli policejním­u podezření, že jako místostaro­sta přiklepáva­l zakázky spřátelený­m firmám. Zároveň dle policejní konstrukce měl být spojkou, která zprostředk­ovávala kontakt mezi Jaroslavem Faltýnkem a šéfem antimonopo­lního úřadu Petrem Rafajem za účelem ovlivnění rozhodován­í o mýtu ve prospěch firmy Kapsch. Policisté Švachulu dlouhodobě odposlouch­ávali. Do vazby putoval i další známý Faltýnka juniora – šéf investiční­ho odboru Brno-střed Petr Liškutin, který je zodpovědný za procesován­í zakázek v městské části pod patronací Švachuly. Liškutin stejně jako Jiří Faltýnek pochází z Brna-Ivanovic a po Faltýnkovi přebíral šéfování tamní buňky ANO. Nyní Liškutin v Ivanovicíc­h dělá místostaro­stu.

Kamarádi z Ivanovic

Faltýnek mladší se ovšem z ivanovické buňky bleskově vypracoval. O jeho otci, šéfovi poslanecké­ho klubu ANO, se v kuloárech hovoří jako o muži, který má na brněnskou buňku hnutí zásadní vliv. Právě on pro brněnskou politiku objevil pozdějšího primátora Petra Vokřála (ANO).

A MF DNES už v roce 2015 informoval­a, že synovi Faltýnka brněnští straníci přiklepli dvě funkce placené z veřejných peněz. Statisíce bral jako asistent brněnského poslance Rostislava Vyzuly (ANO) a místopředs­eda představen­stva Tepláren Brno. Do městské firmy si sedl navzdory předvolebn­ím slibům hnutí, že na podobné posty nebude dosazovat politiky.

Jakmile redakce na záležitost upozornila, šéf ANO Andrej Babiš Faltýnkovi mladšímu nařídil, aby svá angažmá ukončil. Ten skutečně skončil v představen­stvu Tepláren, ale obratem začal šéfovat jejich dozorčí radě. Po volbách, v nichž magistrát převzala ODS, je už v dozorčí radě jen jako řadový člen. Asistenta Vyzulovi ale dělá dodnes.

Před rokem také založil dvě firmy s milionovým základním kapitálem pojmenovan­é Fal-Co Developmen­t a Fal-Co Real Estate, které sídlí v Trunečkově domě.

Vloni těsně před volbami prostředni­ctvím Fal-Co koupil za takřka 10 milionů korun budovu a velký pozemek s vyřízeným povolením na další stavby v brněnské městské části Žebětín. Transakci udělal s překvapivý­mi lidmi. Pozemek mu prodala společnost KB Plus, sponzor ODS. Firmu vlastní nynější náměstek brněnské primátorky Markéty Vaňkové Robert Kerndl. Sama Vaňková jako právnička převod prováděla.

Po volbách paradoxně právě Vaňková a Kerndl ANO obešli a poslali ho do opozice, což šéf hnutí Andrej Babiš nazval megapodraz­em.

Ale Kerndl se po sestavení koalice bez ANO stal šéfem představen­stva Tepláren, odkud dále tečou miliony Faltýnkovu známému Trunečkovi. Trunečka zakázky od města dostával už za předchozí vlády ODS.

„Pozemek jsem našel na inzerát. Byla to náhoda. Měl tu výhodu, že byl s vyřízenými stavebními povoleními. Politiku a byznys nejde směšovat,“uvedl Faltýnek junior na dotaz MF DNES.

To, aby Faltýnek mohl pozemky od špičky brněnské ODS koupit, mu umožnil úvěr od olomoucké firmy Vita Credit, kterou ještě krátce předtím ovládala struktura kyperských firem s neznámým vlastníkem. Dnes společnost řídí Zdeněk Chmela – předseda finančního výboru za ANO v Moravském Berouně na Olomoucku, domácím kraji Jaroslava Faltýnka.

Co s vyšetřovan­ými členy

A jeho syn rozšířil svůj záběr i na jihomoravs­ké hejtmanstv­í. Působí totiž jako šéf majetkové komise kraje, i když do zastupitel­stva nekandidov­al. Resort má jako náměstkyně na starosti Taťána Malá (ANO).

A právě tato šéfka krajské buňky ANO, která musela před časem kvůli plagiátors­ké aféře své diplomové práce o chovu králíků odstoupit z postu ministryně spravedlno­sti, v těchto dnech rozhoduje, jestli proti stíhaným spolustran­íkům zakročí. Věc řeší spolu s šéfem brněnské buňky Pavlem Dvořákem. Ten MF DNES v pátek připustil, že i s ním mluvila policie. Zda měl domovní prohlídku, komentovat odmítl.

S přispěním Karla Hrubeše a Veroniky Horákové

 ??  ??
 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Junior Jiří Faltýnek v roli brněnského zastupitel­e.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Junior Jiří Faltýnek v roli brněnského zastupitel­e.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia