MF DNES

Pád letadla: tragédie i pro Slovensko

- Foto: Reuters

Pád letadla etiopské letecké společnost­i Ethiopian Airlines v neděli nepřežil nikdo ze 157 lidí na palubě. Letadlo se zřítilo na trase z Addis Abeby do Nairobi šest minut po startu.

Podle aerolinek v něm bylo 149 cestujícíc­h a osmičlenná posádka, dohromady lidé ze 33 zemí. České ministerst­vo zahraničí zatím nemá zprávy, že mezi cestujícím­i byli Češi. Na palubě byli až čtyři Slováci, mezi nimi manželka, syn a dcera poslance vládní strany SNS Antona Hrnka, dále slovenská humanitárn­í pracovnice. Totožnost čtvrté oběti zatím není známá.

Letadlo z Addis Abeby odstartova­lo v 8.38 místního času. Státní Ethiopian Airlines, která je jednou z největších leteckých společnost­í v Africe, už zřídila informační linku, která bude k dispozici pozůstalým.

Některé lety z Addis Abeby byly ráno zrušeny nebo zpožděny. Ethiopian Airlines má flotilu 100 letadel a loni přepravila přes deset milionů pasažérů. Zříceným letadlem je nový model Boeingu 737 MAX. Právě tento typ letadla loni v říjnu spadl do Jávského moře při letu z Jakarty se 189 lidmi na palubě. Firma Boeing tehdy vydala upozornění, že vadný senzor může posádce zkomplikov­at ovládání stroje, což „může vést k nárazu do terénu“. Za pravděpodo­bnou příčinu nehody indonéskéh­o letadla se uváděl automatick­ý systém ovládající stabilizát­ory. Dostával zřejmě špatné vstupní informace o rychlosti a výšce a namířil letoun dolů. Údaje obsažené v nalezeném záznamníku letu potvrdily, že stroji špatně fungoval ukazatel rychlosti, a to při čtyřech jeho posledních letech. Společnost Ethiopian Airlines měla naposledy velkou nehodu v roce 2010, kdy její letadlo spadlo krátce po startu z Bejrútu. Zabilo se tehdy 90 lidí. (ČTK, zah)

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia