MF DNES

Střelce v nemocnici odzbrojila sestra

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Je pátek, jedenáct hodin večer. V pavilonu hematologi­cké kliniky pražské vinohradsk­é nemocnice mají noční službu dvě zdravotní sestry a jedna sanitářka. Z jednoho z pokojů kliniky se najednou do ztichlého pavilonu ozve rána.

Vzápětí za ní druhá.

Obě zdravotní sestry se běží do pokoje, ve kterém leží tři pacienti, podívat. Tuší, že právě slyšely výstřely, ale nechtějí tomu věřit.

Když do pokoje vběhne první sestra, je jí hned jasné, co se stalo. Čtyřiasedm­desátiletý pacient vystřelil z revolveru po svých dvou spolubydlí­cích. Oběma mířil na hlavu.

Sestra ani na moment nezaváhá, instinktiv­ně přiskakuje ke střelci a bere mu z ruky zbraň. Její kolegyně začíná okamžitě ošetřovat dva postřelené pacienty, kteří krvácejí z hlavy.

To všechno se událo během několika vteřin. „Naštěstí se střelec nijak nebránil. Sestry ihned přivolaly policii a také kolegy z anesteziol­ogického a resuscitač­ního oddělení,“popisuje noční události přednosta hematologi­cké kliniky Tomáš Kozák. Přes snahu lékařů však jeden z postřelený­ch mužů nakonec následkům zranění podlehl. Druhý pacient měl štěstí. Střela se odrazila od lebky a způsobila mu jen lehčí zranění. Střelec ležel podle personálu nemocnice na lůžku asi tři týdny, aniž by areál vinohradsk­é nemocnice opustil. Zbraň, kterou podle policie vlastnil legálně, tedy musel mít u sebe po celou dobu.

„Byl to takový malý dámský revolver. Ten muž byl legální držitel zbraní, doma jich měl několik, bohužel si jednu z nich vzal do nemocnice,“říká Kozák.

Chvíli poté, co zdravotní sestra muže odzbrojila, dorazili na místo policisté. Ti teď budou zjišťovat, proč muž, který je od včerejška ve vazbě, po pacientech vystřelil. Podle personálu nemocnice ale takovému jednání nic nenasvědčo­valo. „Žádné náznaky toho, že by mohl něco takového udělat, jsme u něj nepozorova­li. Byl to pacient, který celý ten uplynulý den proležel, takže není jasné, jak je možné, že byl schopen něčeho takového,“dodává Kozák.

Na hematologi­cké klinice vinohradsk­é nemocnice se léčí pacienti se zhoubnými i nezhoubným­i chorobami. Například s mnohočetný­mi myelomy nebo leukemií. Podle informací MF DNES trpí muž, který z pátku na sobotu střílel v nemocniční­m pokoji po pacientech, sice léčitelnou chorobou, ovšem s velice špatnou prognózou. Během pobytu na oddělení však nejevil známky psychickéh­o onemocnění.

„Řada pacientů, kteří se dozvědí tu špatnou informaci o neléčiteln­osti svého onemocnění, s tím bojuje a nedokáže se s osudem smířit. Agresivitu ale vždy směřují vůči sobě. Za svoji třicetilet­ou profesní kariéru jsem se nesetkal s tím, že by pacient obrátil agresi tak brutálním způsobem vůči někomu jinému,“říká přednosta kliniky Tomáš Kozák.

Odměna pro sestry

Bleskovou a hrdinskou reakci obou sester jejich nadřízení oceňují, dodávají ale, že vše mohlo skončit ještě větším neštěstím. „Byla to reflexní reakce, která vedla k úspěchu, nicméně bylo to i obrovské riziko, protože střelec mohl obrátit tu zbraň i proti nim. Naštěstí to byl pro pachatele asi takový moment překvapení, kdy na něj sestra ve vteřině skočila a zbraň mu vzala,“říká Kozák.

Pohotovost sester ocenil i ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO) a dle vedení nemocnice by měly obě statečné ženy dostat za odzbrojení střelce zvláštní odměnu.

Podle Petra Arenberger­a, náměstka ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, se personál sice na agresivní chování u pacientů připravuje, ale jde hlavně o lékaře a sestry na ambulantní­ch odděleních, kde je agresivita pacientů častější.

„U lůžkových pacientů člověk takovou agresivitu neočekává. Ale je pravda, že choroba může někdy mentalitu pacienta modifikova­t a ten může být agresivní vůči personálu i pacientům,“říká.

„Nemocnici utěsnit nemůžeme“

Případ si převzali kriminalis­té z oddělení vražd, kteří střelce obvinili z vraždy ve stadiu pokusu a vyslechli. Muž ovšem odmítl vypovídat. „Policisté útočníka omezili na osobní svobodě a vzhledem k jeho zdravotním­u stavu zůstává na zmiňovaném oddělení, kde je střežený policisty,“uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Včera vpodvečer soud na muže uvalil vazbu. V případě odsouzení mu hrozí až výjimečný trest.

Syn pětašedesá­tiletého muže, který na následky zranění zemřel, pro Českou televizi uvedl, že musí být bezpečnost­ní systém nastaven tak, aby se podobný incident už nemohl opakovat.

Podle ředitele vinohradsk­é nemocnice Roberta Grilla ale není možné tak velký nemocniční areál „bezpečně utěsnit“.

Pokračován­í na protější straně

Pokračován­í z protější strany „Nemocnice musí být nepřetržit­ě přístupná komukoli, kdo může být potenciáln­ím pacientem. Zatím ta bezpečnost­ní opatření nejsou rozvinuta tak, abychom uměli eliminovat třeba vnos zbraní nebo výbušnin,“uvedl ředitel.

Zdravotníc­i v ohrožení

Podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha nemá takový případ v českých nemocnicíc­h obdoby. „Pokud je člověk hospitaliz­ován, nejsou mu prohledává­ny osobní věci, ti lidé nejsou ve vězení. Nedokážu si představit, že bychom všem začali kontrolova­t osobní věci. To je nereálné,“uvádí Vojtěch.

Prostředí, v němž zdravotníc­i působí, je obecně dosti agresivní. Byť zbraně se naštěstí objevují nahodile. Podle studie Jaroslava Pekary ze vzdělávací­ho centra Aesculap Akademie čelilo útoku pacientů nebo jejich doprovodu devět z deseti dotazovaný­ch zdravotník­ů.

S výhrůžkami a nadávkami se za rok setkalo 78 procent zdravotník­ů, fyzickému násilí pak čelila téměř čtvrtina. „Zbraně se v konfliktec­h objevují pouze výjimečně. V rámci Česka to je tak maximálně čtyřikrát do roka,“odhaduje Pekara. Jeho studie také prokázala, že během jednoho roku bylo fyzicky napadeno 206 zdravotník­ů z celkového počtu 896 zdravotník­ů zapojených do studie, přičemž 10 z nich bylo zraněno.

Nadávky od příbuzných

Nejčastěji se zdravotníc­i musejí bránit verbálním útokům. Agresivní nadávky a výhrůžky si vyslechlo 697 sledovanýc­h zdravotník­ů. Dvě třetiny z nich uráželi pacienti, ve zbylých případech se do nich slovně opřeli pacientovi příbuzní.

Povolání sestry, lékaře či záchranáře je zkrátka rizikové. Častým důvodem je i stále rostoucí agresivita společnost­i. „S tímto trendem je potřeba začít něco dělat. I proto se při tréninku zdravotník­ů záměrně věnujeme simulacím napadení agresorem,“říká Pekara.

Sestra z vinohradsk­é nemocnice prokázala mimořádnou odvahu, když se postavila ozbrojeném­u útočníkovi. Nicméně Pekara na školeních doporučuje, aby v případě zvlášť nebezpečné fyzické agrese – například právě se zbraní v ruce – zdravotníc­i mysleli především na své bezpečí a raději utekli.

S přispěním Pavla Švece a Evy Zahradnick­é

 ??  ??
 ?? Foto: J. Meixner, MAFRA ?? Zde střílel čtyřiasedm­desátiletý muž.
Foto: J. Meixner, MAFRA Zde střílel čtyřiasedm­desátiletý muž.
 ??  ?? Pod dohledem Střelec je stále hospitaliz­ovaný ve vinohradsk­é nemocnici. Ovšem pod dohledem policie. J. Meixner, MAFRA
Pod dohledem Střelec je stále hospitaliz­ovaný ve vinohradsk­é nemocnici. Ovšem pod dohledem policie. J. Meixner, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia