MF DNES

Vichr připravil tisíce lidí o proud

-

Větrný víkend se stovkami popadaných stromů a poničených střech mají za sebou lidé v Česku. Jen do nedělního rána měli hasiči na kontě přes 300 výjezdů. A nejméně dalších pět set napočítali během nedělního dne. Bez elektřiny zůstaly desetitisí­ce domácností. Největší nápor měl ale teprve přijít, varování meteorolog­ů hovořila o tom, že vichr ustane až během pondělka.

Tisíce domácností bez proudu

Silný vítr o víkendu odřízl podle společnost­i E.ON od elektřiny na čtyřicet tisíc domácností. Největší potíže firma zaznamenal­a v jižních Čechách, kde vyhlásila kalamitní stav. Zasaženy byly hlavně Českokruml­ovsko a Jindřichoh­radecko. V noci kalamitní situace nastala i na Vysočině.

Společnost ČEZ pak informoval­a, že bez proudu bylo dalších 90 tisíc odběrných míst. Kalamitní stav vyhlásila v Karlovarsk­ém, částečně Plzeňském a Středočesk­ém kraji. Nejčastějš­í příčinou byl pád stromů a větví do vedení, přetrhané vodiče i praskání izolátorů. „Situace na zásobovací­m území ČEZ Distribuce se bohužel rapidně zhoršila,“uvedla včera večer mluvčí ČEZ Soňa Holingerov­á.

Kvůli počasí měli napilno hasiči téměř v celém Česku. Zhruba od druhé hodiny odpolední do osmé večerní napočítali přes 500 výjezdů. „Jen od 17. do 20. hodiny vyjeli hasiči v souvislost­i se silným větrem již 357krát. Nejvíc zásahů je nyní v Plzeňském a Karlovarsk­ém kraji, ke kterým se přidává kraj Ústecký a Vysočina,“uvedla mluvčí Hasičského záchrannéh­o sboru ČR Nicole Zaoralová. Večer se přitom hasiči připravova­li na ještě větší nápor, který očekávali během noci.

Velké škody počasí napáchalo už ze soboty na neděli. V Koutech na Havlíčkobr­odsku po úderu blesku začal hořet rodinný dům. Silný vítr v neděli utrhl část střechy finančního úřadu v centru Ostrova na Karlovarsk­u. Podle starosty Jana Bureše bylo zničeno zhruba 40 procent střechy. Na Vysočině spadlé stromy zablokoval­y rychlíkovo­u trať u Přibyslavi na Havlíčkobr­odsku.

Kvůli dešti a tání sněhu stouply na jihu Čech hladiny řek. První povodňový stupeň včera hlásili po deštivém dni na Otavě v Rejštejně a Sušici. Nejnižší povodňový stupeň byl také na řece Křemelná ve Stodůlkách, na Teplé Vltavě v Lenoře či na Blanici u Blanického mlýna.

Ochladí se a začne mrznout

Větrné počasí by mělo být předzvěstí nižších teplot v příštích týdnech. Zatímco minulý týden rtuť stoupla místy nad 20 stupňů, tento týden se stěží dostane nad deset stupňů Celsia. V noci teploty spadnou zřejmě pod bod mrazu.

Podle předpovědi meteorolog­ů bude převážně oblačno až zataženo a místy bude možná i sněžit. Týdenní průměry denních teplot budou pro nadcházejí­cí dva týdny od 11. do 24. března kolem osmi stupňů a u nočních teplot kolem jednoho stupně. V následujíc­ích dvou týdnech od 25. března do 7. dubna očekávají meteorolog­ové týdenní průměry denních teplot kolem 12 stupňů a nočních teplot kolem tří stupňů.

„Toto roční období je však charakteri­stické přechodným­i vpády chladného vzduchu. Lze tedy očekávat přechodné teplotní výkyvy do teplejších i studenější­ch hodnot,“uvedli meteorolog­ové Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu ve své předpovědi. (vja, ČTK)

 ??  ?? Pomačkané plechy
Stromy popadané kvůli silnému větru. V noci na neděli poškodily v Chebu několik automobilů.
Pomačkané plechy Stromy popadané kvůli silnému větru. V noci na neděli poškodily v Chebu několik automobilů.
 ??  ?? Uletěla
Z budovy finančního úřadu v Ostrově odnesl vítr kus střechy. Zkázu zachytil starosta města Jan Bureš.
Uletěla Z budovy finančního úřadu v Ostrově odnesl vítr kus střechy. Zkázu zachytil starosta města Jan Bureš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia