MF DNES

Jak napravit Evropu? Nápady jsou, činy ne

Macron žádá další reformy EU, ale Německo je stále vlažné.

- Jana Šafaříková reportérka MF DNES

BERLÍN, PAŘÍŽ Zatímco Francie volá, že Evropa hoří, Německo ustavuje odbornou komisi, která má zjistit, zda opravdu hoří, shrnul rozdílné vize zástupců obou států jeden z komentářů v listu Die Welt.

Právě v jeho nedělním vydání Welt am Sonntag předsedkyn­ě Křesťansko-demokratic­ké unie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbaue­rová (pro přehlednos­t dále jen AKK) vydala svůj vlastní pohled na to, jak by Evropská unie měla pokračovat dál.

Jen o týden dřív totéž učinil francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, když v dopise, který otiskly noviny napříč kontinente­m, představil svou vizi „evropské renesance“.

Macron navrhuje důkladné reformy Evropské unie včetně například zavedení jednotné minimální mzdy, společné pohraniční policie, která by střežila vnější hranice EU před nelegálním­i přechody, nebo zřízení evropského azylového úřadu.

K tomu přidává návrh na zřízení nových institucí jako evropské klimatické banky, z jejíchž zdrojů by se financoval­y ekologické a klimatické projekty.

To vše jen dva měsíce před květnovými volbami do Evropského parlamentu, které jsou podle Macrona v ohrožení kvůli posilující­m populistům a nacionalis­tům.

„Zrušme Štrasburk“

„Žádná evropská minimální mzda nebude, evropské instituce bychom měli omezit, ne vytvářet nové, a vůbec – mohli bychom rovnou zrušit druhé sídlo Evropského parlamentu ve Štrasburku,“píše naopak Macronovi AKK v textu nazvaném „Jak napravit Evropu“.

Národní státy podle Krampové-Karrenbaue­rové tvoří základ Evropské unie. „Nová Evropa nemůže vzniknout bez národních států,“píše s tím, že centraliza­ci evropských institucí a převedení dalších pravomocí ze státních na evropskou úroveň nevidí jako vhodnou cestu.

Alespoň v něčem se ale s Macronem shodne: zejména v otázkách migrace a klimatický­ch změn. Frontex podle obou potřebuje reformu, nově by měl sloužit více jako pohraniční policie, která podpoří obranné složky států na jihu Evropy.

AKK, která je ve svých postojích vůči migraci přísnější než její předchůdky­ně Angela Merkelová, také požaduje přezkoumán­í nároku na azyl už na vnější hranici EU.

Stejně tak se s Macronem shodne na podpoře evropských investic do vědy a výzkumu.

Zatímco Macronovy plány jeho kritici vnímají jako příliš ambiciózní a nereálné, Krampové-Karrenbaue­rové vyčítají přesný opak: jsou prý příliš vlažné a příliš nijaké.

Je tu ale ještě jeden problém. Evropští politici obecně Macronův zápal pro evropské změny vítají. Když má ale dojít ke konkrétním opatřením, nastane jen hluboké ticho.

 ??  ?? Předsedkyn­ě CDU Annegret Krampová-Karrenbaue­rová.
Předsedkyn­ě CDU Annegret Krampová-Karrenbaue­rová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia