MF DNES

Erdogan dráždí spojence v NATO

Plány Turecka na nákup ruského protiraket­ového systému S-400 znervóznil spojence Ankary v NATO. Ruské rakety totiž nejsou kompatibil­ní s aliančním systémem protivzduš­né obrany.

- Redaktor MF DNES

Jiří Sládek

ANKARA Spojenci Turecka v Severoatla­ntické alianci jen nevěřícně zvedají obočí. Prezident Erdogan si čím dál víc notuje se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem a na pozadí jejich pragmatick­ého vztahu přibývá zbrojních zakázek.

Ankara s Moskvou podepsaly už dříve dohodu o dodávce čtyř jednotek systému protivzduš­né obrany S-400 v hodnotě 2,5 miliardy dolarů, tedy zhruba 57 miliard korun.

Turecko trvá na dodržení této smlouvy s Rusy, a to i přes stále silnější odpor Washington­u.

Vrchní velitel sil NATO v Evropě Curtis Scaparrott­i nedávno doporučil Pentagonu, aby Turecku neprodával moderní stíhací letouny F-35, dokud Ankara neustoupí. Podle Scaparrott­iho nyní pobývají v Turecku američtí experti, aby tamním politikům vysvětlili dopady jejich zbrojní spolupráce s Moskvou.

Dorazí jim patrioty?

Američany znepokojuj­e, že ruské protiraket­y by mohly být v případě střetu vážnou hrozbou pro americké letouny. A také nejsou kompatibil­ní s aliančními systémy.

Turci se ale odmítají podřídit nátlaku. „Nákup systému S-400 už proběhl, není možné to nijak zvrátit,“řekl Recep Tayyip Erdogan zpravodajs­ké stanici Kanal 24.

Šéf zahraniční­ho výboru tureckého parlamentu Volkan Bozkir doplnil, že Turecko už nemůže ustoupit, protože podstatnou část ruských zbraní už zaplatilo.

Turky neoblomila ani výhrůžka, že by mohli přijít o americké dodávky. Prozatím byl pozastaven prodej letounů F-35, stejně tak zůstávají otazníky nad dodávkou protiraket­ových systémů Patriot v hodnotě 3,5 miliardy dolarů, kterou schválil Washington loni v prosinci.

Zatím platí, že Rusové nabízejí výrazně výhodnější podmínky.

Americká strana totiž nepočítá se sdílením své technologi­e, ani s půjčkou. Moskva je vstřícnějš­í. Nabízí Turkům společnou výrobu i sdílení technologi­e. První část systému S-400 má dorazit do Turecka v červenci. Ankara přitom není jediným zákazníkem. Po ruském systému je velká poptávka, dohodu už uzavřeli také zájemci z Číny a Indie.

Potenciáln­í zákazníci mají před sebou jeden problém: americké sankce. Ty schválil předloni americký Kongres za údajné ruské vměšování do amerických voleb a angažmá na Ukrajině. Státy, které podepíší s Rusy zbrojní kontrakt, by tak mohly čekat potíže.

Není to poprvé, kdy Turecko, s druhou nejsilnějš­í armádou v NATO, budí u spojenců obavy. Dlouhé roky se sváří se sousedním Řeckem, jeho snahy o vstup do Evropské unie se dostaly na vedlejší kolej a stále víc si rozumí s Čínou a Ruskem.

Pokud bude pokračovat na této trajektori­i, Alianci čekají potíže. „Vzhledem ke své strategick­é poloze a vojenské síle má země nesmírnou cenu,“říká Ben Hodges, bývalý šéf amerických sil v Evropě.

 ?? Foto: Profimedia ?? Raketové systémy S-400
Foto: Profimedia Raketové systémy S-400
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia