MF DNES

Kometa versus pragmatik

Za pár dní se uskuteční první kolo slovenské prezidents­ké volby. Největší šance má právnička Zuzana Čaputová a místopředs­eda Evropské komise Maroš Šefčovič. Jenže 14 dní před volbami se nesmějí uveřejňova­t průzkumy, takže může dojít k překvapení.

- Petr Just politolog, Metropolit­ní univerzita

Už za pět dní půjdou Slováci v prvním kole přímé volby vybírat prezidenta. A stejně jako před pěti lety stávající hlava státu mandát neobhajuje. Vše bude navíc probíhat ve velmi napjaté společensk­o-politické atmosféře. Ať už se bavíme o nedávném výročí nájemné vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, paralýze Ústavního soudu a politickýc­h obstrukcíc­h při procesu obsazování této klíčové instituce či gradujícíc­h sporech mezi prezidente­m Andrejem Kiskou a šéfem vládního Směru Robertem Ficem.

Pole zájemců o nejvyšší post sice v minulých měsících bobtnalo, aktuálně však zůstalo ve hře už „jen“13 kandidátek a kandidátů. Ač jde o druhý nejvyšší počet zájemců o prezidents­ké křeslo od zavedení dvoukolové přímé volby v roce 1999, slovo „jen“naznačuje, že ještě před pár měsíci to vypadalo na mnohem větší peloton.

I tak je ta třináctka poměrně rozmanitá. Zahrnuje politické a stranické matadory, kteří se ve slovenské politice pohybují téměř 30 let, i lidi politikou doposud nepolíbené. A to odprava doleva. Reprezentu­jí slovenský nacionalis­mus i maďarskou menšinu. Přestože překvapení ze strany outsiderů už si Slovensko několikrát užilo, dosavadní měření sil vygenerova­lo čelo pelotonu, které se nejspíš popere o křeslo v prezidents­kém paláci.

Asi nejrychlej­ší nárůst podpory zaznamenal­a v minulých týdnech místopředs­edkyně neparlamen­tní strany Progresivn­í Slovensko Zuzana Čaputová, kterou podporuje i část parlamentn­í opozice. Její raketový nástup dokonce přiměl jednoho z favoritů, vědce a chemika Roberta Mistríka, odstoupit z volby a podpořit ji.

Právě ona, respektive strana, kterou reprezentu­je, je ze všech kandidátů asi nejvíce odrazem aktuální aktivizace společnost­i v návaznosti na Kuciakovu vraždu. Z toho čerpá významnou část podpory. Jenže ta nemusí být stabilní. Výhodou může být i její právnické vzdělání a profese advokátky v kombinaci s tím, že doposud se ve vrcholné politice (ani ve vrcholných justičních funkcích) nepohybova­la. Právě důvěra ve spravedlno­st je totiž jedním z hlavních společensk­ých témat na Slovensku.

Vzhledem k tomu, že Čaputová je považovaná za člověka blízkého dosluhujíc­ímu prezidento­vi Andreji Kiskovi, stala se hlavním terčem kampaně sil dlouhodobě se na slovenské politické scéně profilujíc­ích antikiskov­sky. Tedy nejsilnějš­í a vládní strany Směr – Sociální demokracie, podporujíc­í svého kandidáta Maroše Šefčoviče, a různých konspiračn­ích webů, majících blízko k soudci Nejvyššího soudu a dalšímu z kandidátů Štefanu Harabinovi.

Pragmatick­y zatím ke kampani přistupuje Maroš Šefčovič, dosavadní místopředs­eda Evropské komise. Ač kandidát podpořený Směrem, ve společnost­i předsedy strany Roberta Fica, který je stále méně a méně populární, se prakticky nevyskytuj­e. Daleko častěji se objevuje po boku veřejností relativně dobře přijímanéh­o premiéra Petra Pellegrini­ho, který rovněž zastupuje Směr, ale v poslední době se od něj v několika klíčových věcech distancova­l. Naposledy překvapil tvrdou kritikou bojkotu volby kandidátů na soudce Ústavního soudu ze strany poslanecké­ho klubu své partaje.

Právě Pellegrini, velmi aktivní v prezentaci své osoby na sociálních sítích, s sebou „vytahuje“do politickéh­o virtuálně-marketingo­vé světa i poněkud úřednicky chladně a prkenně vystupujíc­ího Šefčoviče. Kromě podpory nejsilnějš­í strany si Šefčovič do voleb nese ještě další výhodu – dosavadní diplomatic­kou kariéru a vysoký post v Evropské unii. Oba výše zmíněné faktory z něj činí jednoho z favoritů hlasování.

Slovenská zkušenost z prezidents­ké volby z roku 2004, kdy tehdejší favorit Eduard Kukan propadl a do druhého kola postoupil černý kůň Ivan Gašparovič, který nakonec i vyhrál, nás přivádí k černému koni letošní volby. Soudci a bývalému předsedovi Nejvyššího soudu Štefanu Harabinovi, jedné z nejkontrov­erznějších postav slovenské justice od 90. let. Jeho hlavním mediálním podporovat­elem jsou rozličné konspiračn­í a proruské weby, které ho prezentují jako jediného ochránce slovenskýc­h národních zájmů. Díky silnému akcentu na národovect­ví čerpá podporu i od jiných podobně zaměřených skupin.

Jeho nevýhodou je, že podobně zaměřených kandidátů bojuje o prezidents­ký úřad více: poslanec a šéf Ľudové strany Naše Slovensko Marián Kotleba či předseda nacionalis­tického sdružení Slovenské Hnutie Obrody Róbert Švec.

Čaputová je nejvíce odrazem aktivizace společnost­i v návaznosti na Kuciakovu vraždu.

Bez průzkumů

Letošní prezidents­ké klání není zajímavé jen směsicí kandidátů, ale také jednou zákonnou premiérou. Poprvé je aplikován zákon o volební kampani přijatý v květnu 2014, který zakazuje zveřejňová­ní předvolebn­ích průzkumů v období 14 dní před hlasováním (v případě konání druhého kola 7 dní před ním).

Bude-li se tedy vycházet z veřejně dostupných zdrojů, stane se odhad výsledku velmi nepředvída­telným. Dvoutýdenn­í moratorium totiž nedovolí podchytit přesuny voličů v závěrečné a současně klíčové části kampaně. Mnozí lidé totiž mají tendenci rozhodovat se až na poslední chvíli.

Poslední veřejně známá čísla tak máme z předminulé­ho pátku. Další se dozvíme až poté, co se příští sobotu uzavřou volební místnosti a začne sčítání hlasů.

Jaképak překvapení asi bude na Slováky čekat?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia