MF DNES

Kaires a Ptahšepses

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Čeští egyptologo­vé vedení Miroslavem Bártou jako první dokumentuj­í zkázu nesenou byrokraty. Nedávno se vrátili z další výpravy. Líbí se mi jejich objevy Kaira a Ptahšepsa. No vlastně spíš příběhy za nimi. Kaires žil před 4,5 tisíce let. Byl vysoký hodnostář a králův důvěrník. Jako jeden z prvních se ráno potkával s panovníkem a leckdy s ním i snídal. Ovlivnit dokázal vše, na co si vzpomenul. Král ho měl natolik rád, že Kaires dostal po smrti skvostnou hrobku, s nadzemní a podzemní částí a s celou vstupní částí z čediče – z kamene, který ve Staré říši používal na stavbu své hrobky pouze panovník.

Ptahšepses žil rovněž před takřka 4,5 tisíce let, opět ve starověkém Egyptě. Začínal jako královský kadeřník. Ale vypracoval se. Stal se hodnostáře­m, pak vezírem, což odpovídalo ministersk­ému předsedovi. Rozděloval půdu a jídlo, řídil všechny královské stavby. Třešničkou jeho života byl sňatek s panovníkov­ou dcerou.

Když zemřel, jeho hrobka byla stavebně nejsložitě­jší z doby Staré říše – stavitelé opět použili prvky do té doby vyhrazené pro královské komplexy. Na nápisech na hrobce je označován jako „nejvyšší soudce“, „představen­ý všech královskýc­h prací“, „kněz předčitate­l“nebo „miláček svého pána“. Když těchto Kairů či Ptahšepsů byly najednou stovky a braly si moc, rostla byrokracie a starověký Egypt se začal pomalu, ale jistě rozkládat. Tak já jen, že platí už po tisíciletí, že zemi mají nahoru táhnout podnikatel­é, jejich kreativita a nápady, nikoliv úředníci s velkým vlivem a nikoliv rádoby „podnikatel­é“, jejichž „podnikání“závisí jen na Kairovi s Ptahšepsem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia