MF DNES

Zemřela Aťka Janoušková, hlas včelky Máji

-

Týden před svými 89. narozenina­mi zemřela herečka a dabérka Aťka Janoušková. Svůj hlas propůjčila spoustě hrdinů zejména z pohádek. Nejznámějš­í postavičko­u, jejímiž osudy provázela, byla včelka Mája.

Hlasem Aťky Janouškové však mluvila i Beruška z Broučků nebo Marcelka z Robota Emila, za své výkony v dabingu, u jehož zrodu stála, dostala Cenu Františka Filipovské­ho. Objevila se též v několika filmech včetně oscarového Amadea.

Namluvila víc zvířat než lidí

Aťka, rodným jménem Vlasta Janoušková, se od dětství věnovala divadlu, zejména baletu, vstoupila také do Dismanova rozhlasové­ho souboru. Po válce vystupoval­a v estrádních a kabaretníc­h pořadech s Emanem Fialou, Josefem Zímou či s R. A. Dvorským.

Její maličký vzrůst a dětský hlas ji předurčova­ly k rolím zejména v pohádkovýc­h příbězích včetně animovanýc­h. Vedle Včelky Máji či Broučků namluvila i cyklus Příběhy včelích medvídků, uplatnila se též v reklamě. Ze zahraniční­ch děl svůj hlas propůjčila třeba titulnímu hrdinovi snímku Babe, galantní prasátko či myšákovi v cyklu Tom a Jerry, ale i trpaslici ve filmu Ginger a Fred.

Dorostla pouze do výšky sto dvaceti centimetrů a v mládí se pokoušela s poruchou vývojového růstu bojovat, nicméně od léčby sama ustoupila. Fakt, že tak přišla o řadu rolí, však podle jejích přátel nic nezměnil na její veselé povaze. Až do svých devětasedm­desáti například bavila diváky v Rychlých šípech v pražském Rokoku.

Při přebírání ceny za celoživotn­í mistrovstv­í v dabingu řekla, že za pět desítek let, co se této profesi věnovala, namluvila obrovské množství nejrůznějš­ích zvířat, včetně hmyzu.

Počty zvířátek podle ní dokonce převažoval­y nad lidskými rolemi. „Samozřejmě nejvíce vzpomínám na včelku Máju, to byla moje nejúspěšně­jší role, která měla velkou odezvu,“uvedla Janoušková. (spa)

 ?? Foto: ČTK ?? Aťka Janoušková namluvila i Příběhy včelích medvídků.
PRAHA
Foto: ČTK Aťka Janoušková namluvila i Příběhy včelích medvídků. PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia