MF DNES

Mňága zve ctitele do studia

Kapela Mňága a Žďorp opět vybírá peníze na nahrávání u svých příznivců. Čtrnáctá deska s názvem Třecí plochy se bude točit na jaře ve vyhlášeném studiu Sono a má vyjít v září.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

PRAHA „Moje postel není ribstol, v kalhotách nemám pistol,“zpívá Petr Fiala v novém singlu Mňágy a Žďorp. Kdo v textu poznává píseň Je to nejistý z poslední desky J.A.R., neplete se. Nahrávka, na které se opět jako host podílel i klávesista Milan Nytra, původně vznikla pro desku předělávek tuzemské funkrockov­é legendy ohlášené pod názvem Eskalace bobra, ale nakonec z ní má být úvodní song studiové novinky, kterou chce Mňága vydat na podzim.

Půl milionu

A jak už je u kapely zvykem, na nahrávání alba Třecí plochy chce předem vybrat peníze od fanoušků. Kampaň na Startovači právě začala, potrvá třicet dní a Mňága by během ní ráda sehnala půl milionu korun. „Vybrané peníze hodláme utratit za studio Sono včetně skvělého producenta Milana Cimfeho. Studio máme předběžně zamluvené na květen a deska by měla vyjít v pondělí 9. září 2019,“avizuje Fiala.

Mňága prostředky na desku poprvé tímto způsobem sháněla v roce 2014, kdy se rozhodla nahrávat v Číně. Výsledkem byla deska nepřekvapi­vě nazvaná Made in China. Před dvěma lety stejnou cestou zafinancov­ala vznik alba Třínohý pes. Tehdy však exotickou destinaci vyměnila za tuzemské Sono, čímž si Fiala a spol. dopřáli luxusní zvuk a po letech i vydání na módním vinylu.

Kampaně na výběr peněz může někdo považovat za maskovanou žebrotu, v případě zavedené kapely si však věrní fanoušci vlastně předplácej­í budoucí album, které tentokrát bude k dispozici na vinylu, na CD, kazetě i ke stažení. „Hlavní odměnou je samozřejmě ta deska. Kdo by nás chtěl podpořit víc, může si koupit den s Mňágou ve studiu nebo účast na večírku nazvaném Třecí párty,“nastiňuje některé z odměn Fiala.

Mňága s Třínohým psem absolvoval­a v prosinci 2017 výroční koncert v pražském Foru Karlín, na němž oslavila třicet let na scéně. Následně nové písně prověřila i na festivalec­h či na společném turné se spřízněnou Vypsanou fixou loni v zimě. Při živém hraní zazněly i některé skladby určené pro Třecí plochy, už loni v listopadu kapela hlásila, že jsou hotové.

„Každá písnička se nám musí dobře hrát a ještě k tomu musí být skvělá. Když není skvělá, což v praxi znamená, že bychom ji na koncertě nemohli zařadit třeba po Hodinovém hotelu, vyhodíme ji a zkusíme jinou,“vysvětluje Fiala.

Že Mňága studiovou novinku avizuje předělávko­u, může být shoda okolností, ale nemělo by to překvapit, protože kapela má s covery bohaté zkušenosti. Jednak do repertoáru už před lety zařadila písně jako Nohavicovu Těšínskou, Stovky hotelů od Katapultu, Chytit vítr od Vladimíra Merty nebo I cesta může být cíl, již napsal Oldřich Janota. Navíc sama dala vlastní materiál v plen jiným hudebníkům, když iniciovala vznik projektu Dáreček, z něhož nakonec vzešly tři desky.

Čtrnáctá v řadě

Kapela z Valašského Meziříčí vznikla v roce 1987 a svým specifický­m zvukem a melancholi­í prodchnutý­mi texty zaujala už na prvním albu Made in Valmez z roku 1991. Třecí plochy budou čtrnáctou řadovou nahrávkou, dvě desky (Nečum a tleskej vol. 2 a Je čas) vydal Fiala sólově.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia