MF DNES

Žili byli bratři tři. Rozdílní Bratři Okamurovi

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Bratři Okamurovi ČR 2019

Zajímavý dokument Filipa Remundy Bratři Okamurovi, který měl včera premiéru na festivalu Jeden svět a televizní křest zažije v cyklu Český žurnál, má pouze dvě nevýhody. Zaprvé, ze snahy o rodinný portrét uhýbá k portrétu politickém­u. A zadruhé, nejslavněj­šímu z bratrů sám nahrává na smeč, jestliže režisér Tomia Okamuru nejprve natáčí a pak teprve žádá o jeho souhlas. To je totiž přesně postup, který z předsedy kontroverz­ní strany dělá v očích jeho příznivců oběť štvavých médií – a je fakt, že on toho umí skvěle využít.

Nevolím ani jednoho

Z pohádkové paralely „žili byli bratři tři“tak vlastně zbyli jen bratři dva, protože Tomio Okamura se objevuje pouze v záběrech z jiných veřejných akcí. Oba zbylí naopak s filmaři spolupracu­jí, starší Hayato Okamura coby křesťanský demokrat, jenž však v politice zatím neuspěl, a nejmladší Osamu Okamura, profesí urbanista, který tady v podstatě plní úkol nejmladšíh­o z literárníc­h Bratrů Karamazový­ch, tedy smiřovat. I když marně.

Zatímco dva starší sourozenci spolu vůbec nemluví, nejmladší líčí: „Já se bavím s oběma, nemá cenu se hádat.“Současně však přiznává, že sám nevolí ani jednoho z nich, u Tomiovy strany mu vadí protievrop­anství, u Hayatovy postoj k menšinám, „protože jsem gay“.

Leccos o rodinných vazbách naznačí historie: jeden dědeček moravský, jeden jihokorejs­ký, otec zůstal v Japonsku, když se matka s dětmi vrátila do vlasti, „ale dvakrát do roka za námi létal a nikdy se nerozvedli, až do její smrti“. V obou zemích si připadají vlastně jako cizinci, nicméně každý z bratrů pracuje s daným pocitem jinak.

Hayato Okamura tvrdí, že se dlouho držel zpátky, ale když i jeho děti kvůli Tomiovi slýchaly ve škole různé poznámky, rozhodl se chránit čest tradičního křesťanské­ho rodu z matčiny strany.

Vy jste slušný, on má pravdu

„Oni tak řvou,“glosuje s tichým úsměvem bratrovy přívržence, ovšem jeho vlastní zdvořilost působí navenek jako odevzdanos­t, ne-li slabost. Příznačně to popíše jeden z občanů, s nímž se dá Hayato do řeči: „Vy jste příjemný, slušný člověk, ale váš bratr má pravdu.“

Osamu zase podpoří Romy, kteří protestují proti výrokům SPD, ale jinak má vlastní svět, jejž charakteri­zuje výrokem „architektu­ra města je taky politika, politika prostoru“.

Evropan nové generace, jenž tleská zahraniční stavbě minaretu vedle metra, hovoří ochotně, ale zdrženlivě; když s nejstarším u čaje komentují Tomiův volební úspěch, je to právě Osamu, kdo se snaží o neosobní, vyvážené soudy. Jako by si povídali dva politologo­vé.

Ani rodina Okamurova zkrátka nepustila filmaře do svých třináctých komnat, což snímek bohužel nahrazuje větší dávkou předvolebn­ích i povolebníc­h, očekávanýc­h motivů tuzemské politiky. Nicméně i jako nedokonalý pokus má dokument svou cenu, už pro ten ponižující kolovrátek věčných otázek „Nejste vy bratr Tomia Okamury?“

 ?? Foto: Hypermarke­t Film ?? V mládí Zleva urbanista Osamu Okamura, šéf SPD Tomio Okamura a křesťanský demokrat Hayato Okamura.
Foto: Hypermarke­t Film V mládí Zleva urbanista Osamu Okamura, šéf SPD Tomio Okamura a křesťanský demokrat Hayato Okamura.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia