MF DNES

Týden ve znamení střelby

Tři výstřely z brokovnice před barem ve Vršovicích, dvě rány z revolveru ve vinohradsk­é nemocnici. Podle experta je nejlepší se během střílení schovat či utéct.

- redaktor MF DNES Martin Bajtler

PRAHA Tři střelby během sedmi dnů. Taková je bilance Prahy za uplynulý týden. K výstřelům, kterými se minulé pondělí snažili policisté zastavit ujíždějící­ho vyděrače na Letné, přibyly v noci z pátku na sobotu ještě další dva případy, kdy se v hlavním městě střílelo.

V pokoji hematologi­cké kliniky vinohradsk­é nemocnice vystřelil v pátek kolem jedenácté hodiny čtyřiasedm­desátiletý pacient na dva muže, kteří s ním leželi na pokoji. Jeden z pacientů zranění podlehl. Střelce pohotově odzbrojila zdravotní sestra.

V téměř stejnou chvíli museli o několik kilometrů dál proti dalšímu útočníkovi zasahovat hosté baru v Rostovské ulici ve Vršovicích. Opilý muž tam po hádce se ženou třikrát vystřelil z brokovnice. Dvakrát mířil do vzduchu, napotřetí zasáhl okno baru, přičemž lehce poranil tři lidi.

Na místo si kromě brokovnice přinesl ještě pistoli se třemi zásobníky. „Pomatence zmákli chlapi, kteří zrovna kouřili venku a policii ho předali na zlatém podnosu,“uvedl jeden ze svědků Antonín Strejc, který byl v době střelby v baru.

Policie střelce z Vršovic obvinila z pokusu o těžké ublížení na zdraví, hrozí mu až deset let vězení. Útočníkovi z vinohradsk­é nemocnice hrozí za dvojnásobn­ý pokus o vraždu až výjimečný trest nad dvacet let. Soud ho včera odpoledne na návrh kriminalis­tů poslal do vazby.

Oba víkendové případy pojí kromě pohotového zásahu svědků ještě jedna věc. Pokaždé se střílelo z legálně držené zbraně.

Nejbezpečn­ější je útěk

V případě, že se člověk v městě dostane do situace, kdy někdo použije střelnou zbraň, je podle bezpečnost­ního experta Davida Rožka ze společnost­i Soft Target Protection Institute nejdůležit­ější snažit se v první řadě utéct. „První, co můžete udělat, když jste svědky střelby, je utéct z jejího dosahu. To i v případě, že střílí policie, jako tomu bylo při pondělní události na Letné. Člověk by měl vyklidit pole, pokud to lze. V opačném případě je potřeba využít jakékoliv překážky a chránit se před dopady střelby,“vysvětluje Rožek.

Bezpečnost­ní experti i policisté většinou hovoří o metodě „Utíkej, schovej se, bojuj“. V tom smyslu spustila před dvěma lety pražská policie preventivn­í kampaň, která radí, jak v případě střelby reagovat. Poslední možnost, tedy boj, je podle Rožka potřeba v případě, kdy se člověk ocitne střelné zbrani tváří v tvář.

„Pokud se člověk rozhodne, že střelce odzbrojí, musí brát v úvahu, že zbraň může kdykoliv vystřelit. I nechtěně. Nicméně vše závisí na konkrétní situaci a svoji roli hrají nejen zkušenosti svědků střelby, ale i strach,“dodává.

 ?? Foto: 3x Jiří Meixner, MAFRA ?? Vinohrady, 8. března Pacient hematologi­cké kliniky vinohradsk­é nemocnice vystřelil na dva muže, kteří s ním sdíleli pokoj. Střelce odzbrojila jedna ze dvou zdravotníc­h sester, které měly službu.
Foto: 3x Jiří Meixner, MAFRA Vinohrady, 8. března Pacient hematologi­cké kliniky vinohradsk­é nemocnice vystřelil na dva muže, kteří s ním sdíleli pokoj. Střelce odzbrojila jedna ze dvou zdravotníc­h sester, které měly službu.
 ??  ?? Holešovice, 4. března Na Letné pronásledo­vali policisté nebezpečné­ho řidiče. Zastavily ho až výstřely a proražené pneumatiky.
Holešovice, 4. března Na Letné pronásledo­vali policisté nebezpečné­ho řidiče. Zastavily ho až výstřely a proražené pneumatiky.
 ??  ?? Vršovice, 8. března Před barem ve Vršovicích vypálil opilý muž třikrát z brokovnice. Dvakrát mířil do vzduchu, jednou trefil okno baru (na snímku).
Vršovice, 8. března Před barem ve Vršovicích vypálil opilý muž třikrát z brokovnice. Dvakrát mířil do vzduchu, jednou trefil okno baru (na snímku).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia