MF DNES

Legenda, kterou živila smrt

Psanci, frontoví vojáci i osoby urozené – ti všichni náleželi ke „klientele“pražského mistra popravčího Jana Mydláře. Legendární osobnost zemřela jako zámožný měšťan před 355 lety.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

PRAHA Kde je dvůr, tam hřeje slunce, psali současníci o rudolfínsk­é Praze na přelomu 16. a 17. století. Jas evropské metropole, velkoměsta s asi 60 tisíci obyvateli, měl temné stíny. „Vzestup kriminalit­y ve všech vrstvách společnost­i byl nápadný v celé zemi, ale Praha daleko vedla jak počtem trestných činů, tak jejich zvrhlým vyhrocením,“popsal situaci historik Josef Janáček.

Před zločinci se lidé necítili bezpečně na ulicích, v chrámech ani doma. „Je tu mnoho násilníků mordujícíc­h bez příčiny,“psaly Fuggerovsk­é noviny roku 1591. Čtyři probodnutí jen na Malé Straně, zabijáci neznámí. To byl tehdy výsledek násilností během pouhých dvou dnů.

Násilná smrt kosila lidi prosté i urozené, například v roce 1588 na Malostrans­kém rynku sloužící našli umírajícíh­o pána, Jaroslava Smiřického, se zlámanými údy. V roce 1597 kulka zabila na ulici na Starém Městě císařského prokurátor­a Davida Rydla.

Dva nájemní zabijáci Rydla prý zabili na objednávku mocného karlštejns­kého purkrabího Jáchyma Novohradsk­ého. Kvůli šesti tisícům dukátů byl údajně otráven stavitel Pražského hradu Ulrico Aostalli. Bandy terorizova­ly také tvrze za hradbami české metropole.

Gangy vyrabovaly a ztýraly majitele rezidencí v Roztokách, Sibřině, Vonoklasec­h, Oujezdě (Újezdu nad Lesy) a dalších místech. „Hanební a nešlechetn­í mordové dály se ve dne v noci,“psal kronikář Mikuláš Dačický z Heslova.

Popravčí celebrit

Rychtář Hans Ostrštok a jeho biřici plnili „špinku“, tedy městskou věznici, a z rozkazu císaře Rudolfa II. se na ryncích vztyčily „justicie“– šibenice. Ani veřejné popravy ale na zkrocení metropole nestačily. Někdy v té době popravčí úřad pražských měst začal vykonávat Jan Mydlář.

Chrudimský rodák pražské souměstí znal, kdysi tu studoval medicínu. Podle legend odešel z Chrudimi kvůli nešťastné lásce, čímž se dostal k řemeslu mistra ostrého meče, a tedy osoby sníženého stavu na dně společensk­é pyramidy. V Praze se usadil s chotí Alžbětou Špetlovou na Starém Městě, v místech nynější ulice 17. listopadu.

I Mydlář se záhy stal aktérem velkých pražských afér, v nichž vynikali mocní muži tehdejší doby. Na Staroměsts­ké radnici na podzim 1605 sťal ostřílenéh­o válečníka z uherské fronty a oblíbence císaře Rudolfa II., maršálka Heřmana Kryštofa Russworma.

Důstojník, jenž se proslavil udatností třeba při dobytí Turky okupované Ostřihomi, se mihl jako zkarikovan­á postavička ve filmu Císařův pekař. V Praze se maršálek zapletl do rvačky, při níž násilně zemřel Francisco Belgioso, bratr císařova generála Jana Jakuba Belgiosa.

Mydlář v Russwormov­ě případě odvedl podle zpráv precizní práci. Poté co maršálkova hlava padla na dlažbu, vzletěla, jak uvádí pověst, ke stropu síně vlaštovka. Bezprostře­dně poté prý císařův posel přinesl dekret s milostí pro Russworma.

Zámožný rentiér

Stavovská rebelie a porážka na Bílé hoře Mydláře zapsala do historie. Na Staroměsts­kém rynku orteloval 21. června 1621 27 předáků poraženého povstání, pány, rytíře i měšťany. Mezi oběťmi měl Jan Mydlář své známé, třeba lékaře a někdejšího rektora univerzity Jana Jesenského, jemuž dodal tělo na první veřejnou pitvu v Praze.

Pochmurná podívaná dala Mydlářovi slušně vydělat. Pro sebe a svou čeládku si účtoval 584 kop míšeňských, částku, za níž šel pořídit pěkný dům ve středu města. „Karel z Lichtenšte­jna, zemský místodržíc­í, si mohl dovolit pěkné gesto a Mydlářovi vyplatil 634 kop,“uvedl historik Josef Petráň.

Hromadnou exekuci si na stejném místě stárnoucí popravčí zopakoval ještě jednou, v únoru 1633. Polní soud generalisi­ma Albrechta z Valdštejna poslal na popraviště 16 důstojníků za zbabělost při bitvě u saského Lützenu.

Starý zámožný kat se poté usadil v domě v prostoru ulice Na Bojišti, zakoupil si i vinici. Když v březnu 1664 zemřel, zanechal podle notářského soupisu synovi Janu Václavovi nejen popravčí náčiní, ale i solidní knihovnu.

 ?? Foto: Muzeum hl. m. Prahy ?? Nebezpečné město V rudolfínsk­ých časech byla Praha císařskou rezidencí. Představov­ala ale také nebezpečné místo k životu plné kriminalit­y, kde měl Mydlář dostatek klientů.
Foto: Muzeum hl. m. Prahy Nebezpečné město V rudolfínsk­ých časech byla Praha císařskou rezidencí. Představov­ala ale také nebezpečné místo k životu plné kriminalit­y, kde měl Mydlář dostatek klientů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia