MF DNES

Kam umístit dítě, když nevyjde státní mateřská škola

- — Lenka Brdková

Měli jste smůlu a nepodařilo se vám umístit dítě do státní, respektive obecní (zřizovatel­i jsou města a obce) mateřské školy? Pokud se musíte nebo chcete po rodičovské dovolené vrátit do práce, nezbývá než hledat alternativ­ní řešení v podobě soukromé mateřské školy nebo dětské skupiny.

Dětské skupiny

Ačkoli demografic­ké údaje jsou jasné a veřejně dostupné, stát a obce při zřizování mateřských a základních škol zaspaly minimálně celé desetiletí. Rodiče se tak už několik let potýkají s nedostatke­m míst ve školách a školkách, což je obzvláště patrné v Praze a jejím okolí. Proto ministerst­vo práce a sociálních věcí (MPSV) umožňuje od roku 2014 zřizovat tzv. dětské skupiny.

Dětská skupina je – slovy legislativ­y – specificko­u formou péče o děti ve věku od 12 měsíců do 6 let věku, pokrývá tak období jeslí i mateřské školy. Vzhledem k povinnému předškolní­mu vzdělávání pro děti od pěti let, které by měly mít jisté místo ve spádové mateřské škole, obvykle bývají v dětských skupinách spíše děti mladší.

Dětské skupiny eviduje MPSV, na kterém musí každý, kdo chce skupinu zřídit, požádat o její zápis a přiložit příslušné dokumenty, jež se týkají mimo jiné hygieny, pojištění a odborné způsobilos­ti pečujících osob. Ty musí mít alespoň středoškol­ské zdravotnic­ké či pedagogick­é vzdělání nebo kvalifikac­i chůvy, přičemž o skupinu od 7 do 24 dětí musí pečovat minimálně dvě osoby. Zřizovatel­em skupiny může být obec, kraj, zaměstnava­tel, vysoká škola, církev i nestátní nezisková organizace.

V hlavním městě aktuálně funguje 169 dětských skupin s kapacitou 2 349 míst. V jedné skupině může být maximálně 24 dětí, jde ale o „sdílená místa“. Takže pokud jedno dítě chodí dopoledne, druhé odpoledne, dohromady obsadí jedno místo. V dětské skupině pak není povinnost zajistit stravování.

Soukromá školka

Jinou alternativ­ou jsou soukromé mateřské školy. V těch je ovšem potřeba počítat s vyššími platbami než ve stejných zařízeních zřizovanýc­h městem nebo obcí.

I soukromé školky musí splňovat státem předepsané podmínky v oblasti hygieny, výchovně-vzdělávací činnosti a dalších předpisů, které vedle odpovídají­cího stravování, množství toalet či vzdělání pracovníků řeší například i množství zeleně v okolí. Pokud soukromá školka předpisy nedodrží, může být při kontrole nařízeno ukončení její činnosti.

Soukromé mateřské školy mohou fungovat ve dvou režimech – v rámci živnostens­kého, nebo v rámci školského zákona. V druhém případě je zařízení zařazeno do sítě škol a může od státu získat část finančních prostředků.

„Školkovné“pak nemusí být tak vysoké jako v případě školek fungujícíc­h v prvním režimu, kde platby od rodičů musí pokrýt veškeré náklady. Stejná pravidla platí i v případě firemních školek.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ?? Náhradní řešení Soukromé školky i dětské skupiny jsou řešením pro ty, kteří neseženou místo ve státní mateřské škole.
Náhradní řešení Soukromé školky i dětské skupiny jsou řešením pro ty, kteří neseženou místo ve státní mateřské škole.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia