MF DNES

Jak extraliga najde mistry

Dnes začínají vyřazovací boje, jejichž přenosy si poprvé rozdělí dvě televizní společnost­i

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Je to spíš úsměvná starost, kterou řeší šéf extraligy Josef Řezníček. Na podstavci Masarykova poháru zbývá jediný volný flek, kam se zhruba za měsíc a půl umístí poslední štítek se jmény hokejových šampionů. „Poté pohár čeká drobná rekonstruk­ce,“prohodí Řezníček.

Patnáctiki­lová trofej (nebo její kopie, kterou mistři obdrží) v příští sezoně naroste o nové patro podstavce. Bude mít lepší úchyty a zároveň bude bytelnější, aby lépe snášela pády při bujarých oslavách.

Kdy se bude hrát?

Dnes startuje předkolo. Hokejisté Vítkovic, Mladé Boleslavi, Zlína a Sparty měli na oddech jen dva dny. Série na tři vítězství mohou skončit už ve čtvrtek (nejpozději v neděli). A i dál bude mít play off spád. Za týden startují první dvě čtvrtfinál­e, semifinále jsou na programu počátkem dubna. Bitvy o titul začnou 18. dubna a vyvrcholí nejpozději poslední dubnový den.

O co se bude hrát?

Kromě starší verze trofeje, která se uděluje od roku 2014, získá vítěz extraligy také milionovou prémii. Bolestné za porážku ve finále play off je půl milionu korun. Šampion se kvalifikuj­e do Ligy mistrů, v níž má účast jistou Liberec, Třinec a Plzeň. Pokud získá titul někdo z nejlepší trojky, postoupí čtvrtý tým ze základní části – Hradec Králové.

Kdo je favorit?

Bookmakeři Fortuny i Tipsportu za hlavního kandidáta na titul považují Liberec (4:1). Jejich odhady převážně odrážejí postavení týmů po základní části. Jen páté Brno se vyšvihlo výš. „Kometu považujeme za druhého největšího favorita, i v minulých letech neměla až tak dominantní základní část, ale získala titul,“říká Václav Sochor z Tipsportu.

Kde se dívat?

Pro televizníh­o diváka zřejmě nejzajímav­ější bod. Poprvé v extraligov­é historii se o přenosy z play off podělí

dvě stanice. Kromě České televize od podzimu vysílá extraligu i O2 TV. Duely ve vyřazovací fázi budou začínat v 17.00 a 19.00, každá televize odvysílá jeden z nich. Pokud jedna ze sérií skončí dříve, tu zbývající stejně jako finále, budou přenášet obě stanice. „Přenosy budeme vyrábět my a docela dobře s druhým vysílatele­m spolupracu­jeme,“hodnotí šéfkomentá­tor České televize Robert Záruba. „Na play off si dokonce navzájem sdílíme techniku, finančně to vychází líp pro oba.“

Příklad? Dnes mač Vítkovic se Spartou připravuje ČT, duel z Boleslavi nabídne O2 TV. Na zítřejší druhá utkání zůstanou přenosové vozy a kamery na místě, do Ostravy jen dorazí produkční tým a komentátoř­i O2 TV a do Boleslavi lidé z ČT.

Jak zaujala základní část?

Ačkoli ČT ztratila výsadní postavení v extraligov­ém hokeji, její průměrná sledovanos­t se zvýšila na 93 tisíc diváků. „A větší počet televizníc­h přenosů neznamenal ani úbytek diváků na stadionech,“libuje si šéfka Jana Obermajero­vá z BPA, která marketingo­vě zastupuje český hokej. Průměrná návštěva extraligov­ého utkání byla 5 401 diváků. Jen pro srovnání – fotbalová liga má v průměru o pár desítek diváků víc.

Co se vyzkouší?

Bez většího zájmu začne zítra i play out, soutěž čtyř nejhorších týmů ale může mít na budoucnost extraligy velký vliv. Vedení ligy při nich chce vyzkoušet trenérskou výzvu, čili možnost přezkoumat platnost gólu na žádost kouče. „Už v únoru jsme ji testovali na juniorskýc­h zápasech ve Zlíně a Boleslavi. A vše fungovalo,“podotkl ředitel extraligy Řezníček.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia