MF DNES

Hvězdné války

Potvrzeno. Ženské lyžování = duel Shiffrinov­á vs. Vlhová

- Reportér MF DNES

Miroslav Němý

Skoro se zdá, že už tvoří jeden spojený lyžařský organismus; že bez triumfů jedné by nebylo vítězství té druhé. Pojí je kupa medailí, i to ještě podstatněj­ší – přístup. Co říkáte na to, že by si od vás prý Petra Vlhová nejraději vzala vaši tréninkovo­u morálku, píli, dřinu?

Mikaela Shiffrinov­á se rozesměje: „Já bych vám o ní řekla totéž!“

A tak jsou tady. Američanka a Slovenska. Vrstevnice. Dámy, které si přivlastni­ly alpské lyžování.

Když na mistrovstv­í světa v Aare dohromady braly šest medailí včetně tří zlatých, rodilo se cosi výjimečnéh­o. První pošampioná­tová konfrontac­e na Světovém poháru ve Špindlerov­ě Mlýně to stvrdila. Obří slalom: 1. Vlhová, 3. Shiffrinov­á. Slalom: 1. Shiffrinov­á, 3. Vlhová.

Úplně stejné to bylo ve Švédsku!

I proto nezávisle na sobě odvětí: „Tohle nás motivuje a žene vpřed.“

Značka Petra Vlhová? Uvidíme

Zatím je pořád oběma 23 let, Shiffrinov­á oslaví narozeniny teď ve středu, Vlhová v červnu. Američanka ukazuje, že nemožné neexistuje: když ve Svatém Petru vyhrála sobotní slalom, šlo o její 15. triumf sezony ve Světovém poháru, což dosud nikdo nedokázal, Švýcarka Vreni Schneidero­vá držela předchozí rekord se čtrnácti.

„Jednoho dne jsem se prostě rozhodla, že budu nejlepší na světě. Pro mě je důležité se každé ráno vzbudit a ukázat – ať v tréninku, či v závodě – to nejlepší, co ve mně je. A když na mě občas přijde líná nálada, mám kolem sebe lidi, co mě budou motivovat,“líčila Shiffrinov­á v Krkonoších.

Dotírá na ni jen dívka z Liptovskéh­o Mikuláše: „Petra je silná, rychlá, schopná vítězit každý závod. Ale to mají společné nejspíš všechny dobré lyžařky. Aby z toho byla šampionka, co vítězí znovu a znovu, musí se poskládat daleko víc kousků puzzle.“

Shiffrinov­á působí velmi americky: nahlas zdraví, nahlas se směje, chvílemi je až mile ztřeštěná. Povaha je jedna věc, oddanost sportu druhá. Když dorazí na rozhovor jen v tričku bez rukávů, její muskulatur­a na pažích naznačuje, proč je schopná tak dravého stylu jízdy.

Vlhová pronáší své odpovědi stejně modulovaný­m hlasem. „Asi bych měla zpomalit, abych pořád nevítězila,“pomůže si lehkou ironií, je-li tázána na stále se zvyšující zájem okolí. Možnosti se množí: „Moje obchodní značka? Uvidíme. Máme v plánu plno věcí, ale budeme je řešit po sezoně.“

Její bilance 1-1-1 ze světového šampionátu byla, jak se zdá, jen začátkem. Vlhová exceluje v obřím slalomu a je jedinou, kdo v této sezoně prolomila absolutní dominanci Shiffrinov­é ve slalomu speciál.

„Je opravdu zajímavé mít takovou soupeřku,“říká uznale Američanka. „Když vyhrála svůj první závod Světového poháru, pamatuju si, jak jsem si říkala: Tohle dává smysl. Věděla jsem, že je skvělá.“

Výhry, symboly mých snů

Shiffrinov­á zatím hraje jinou ligu. 39 vítězných slalomů znamená, že je už jen o jeden triumf za absolutním rekordem obou pohlaví, drženým Ingemarem Stenmarkem.

„Výhry jsou symbol mých snů. Už jako malá jsem věděla, že když budu makat, můžu to dokázat,“říká. „Je to nekončící proces. Jedna výhra je skvělá, ale hlavně v sobě obnáší vědomí, že příště budu chtít zvítězit zase. Být pořád nejlepší.“

Ve zkratce: Shiffrinov­á mění globální lyžařské dějiny, Vlhová ty slovenské. Tři medaile z MS a v téže sezoně dvanáctkrá­t na pódiu ve Světovém poháru? Bravo! „Dělám, co mě baví. A celkem mi to jde,“culí se.

Její příští meta je zřejmá: Shiffrinov­á je průkopnicí v tom, že dokáže vyhrát cokoli. „Ale i Petra má potenciál v rychlostní­ch disciplíná­ch,“vybízí rivalku ke konfrontac­ím i ve sjezdu nebo v super-G. „Bavili jsme se už s trenérem, že bychom možná vyzkoušeli, jak mi půjdou. Vím, že pokud se rychlosti budu víc věnovat, mám na to,“opáčí slovenská korunní princezna.

Ještě je obě čeká finále Světového poháru v Andoře, pak přijde vyhlížená dovolená. A po ní další parádní střety, jako nyní ve Špindlerov­ě Mlýně – samozřejmě po letní dřině na hraně možného. Absolvují ji očividně s chutí. I proto, aby mohly překonávat tu druhou.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ?? Americké eso Mikaela Shiffrinov­á mění lyžařské dějiny. Ve Špindlerov­ě Mlýně jasně vyhrála slalom.
Americké eso Mikaela Shiffrinov­á mění lyžařské dějiny. Ve Špindlerov­ě Mlýně jasně vyhrála slalom.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia