MF DNES

Díra za Davidovou. Snad nedopadnem­e jako Finové

Biatlonist­é si vybrali na mistrovstv­í světa černou sobotu. Příklad 22leté jedničky týmu Markéty Davidové ale může být inspirujíc­í

- Reportér MF DNES

Tomáš Macek

Kaisa Mäkäräinen­ová kráčela na biatlonové­m mistrovstv­í světa v Östersundu z cíle stíhacího závodu a výmluvně pokrčila rameny na čekající finské reportéry. Minula sedm terčů, propadla se pořadím a ještě ji v posledním kole přespurtov­ala Češka Vítková, která se naopak zlepšila o 22 míst na konečné 16. místo.

Pro hvězdnou Mäkäräinen­ovou to byl den blbec. A tím pádem i pro celý finský biatlon. Jeho medailové úspěchy už léta stojí a padají právě s touto 36letou legendou, vítězkou 26 pohárových závodů. Finští novináři doprovázej­ící ji po vrcholných akcích si na to dávno zvykli. Pouze předloni krátce narušily tento stav úspěchy Mari Laukkaneno­vé. A finští muži? Škoda povídat.

Události posledních měsíců vzbudily obavy, aby český biatlon, v minulých letech disponujíc­í nejen Gabrielou Koukalovou, ale i silným týmem, v nejbližšíc­h letech nedopadl podobně jako finský. Aby nestál a nepadal s jedinou výbornou závodnicí, Markétou Davidovou.

Sobotní sprint byl pro mužský tým pádem takřka až na dno. Dlouholetý lídr Ondřej Moravec zkolaboval, nedařilo se ani dalším. Dokonce i věčný kliďas kouč Zdeněk Vítek se poté velmi expresivně vyjádřil: „Děláme zbytečné chyby na střelnici a běháme jako ponocní.“

Michal Krčmář posléze vyprávěl: „Tak zlomeného z našich výkonů jsem kouče ještě neviděl.“Nálada byla ponurá. Včerejší posuny Krupčíka a Krčmáře ve stíhačce na 18. a 25. místo ji sice vylepšily, přesto i Krčmář za cílem tvrdil: „Ať se na tomhle mistrovstv­í ještě stane cokoliv, z pohledu týmu mužů nemůžeme hovořit o úspěšné zimě. Musíme to po sezoně řešit.“

Naštěstí slečna, která má momentálně na svých 22letých bedrech naloženu značnou tíhu očekávání, tlak unáší a je na sebe čím dál náročnější. Poté, co v opět divokých podmínkách dokončila stíhačku na 13. místě, pronesla: „Kdyby mi někdo před sezonou řekl, že budu na mistrovstv­í světa sedmá a třináctá, nevěřím mu a klepu si na čelo. Ale i tak mě mrzí, že jsem se po sprintu posunula dozadu. Nebudu proto jásat, že to byl skvělý závod, když nebyl.“

Říkejme tomu zdravá sebekritik­a. Vyřkla tato slova a vzápětí byla opět usměvavá a odhodlaná. Nebabrala se v tom, co bylo, hleděla zase dopředu, na další metu své švédské mise. Tou bude úterní vytrvalost­ní závod, v němž pojede nejen o úspěch na mistrovstv­í, nýbrž zároveň o malý křišťálový glóbus za tuto disciplínu.

Lesk křišťálu by sezonu, která je pro české biatlonist­y s výjimkou Davidové zatím nevýrazná a plná otázek, náramně ozářil.

A ta lehkost skloubená s uvolněnost­í i dravostí, s jakou k ní právě ona přistupuje, by také dalším mohla ukázat cestu. Abychom opravdu nedopadli jako Finové.

 ?? Foto: Petr Slavík ?? Třináctá Markéta Davidová si ve stíhačce pohoršila.
Foto: Petr Slavík Třináctá Markéta Davidová si ve stíhačce pohoršila.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia