MF DNES

Nespravedl­nost v penzích žen není, zjistilo ministerst­vo

Místo důchodů by ženám měly růst hlavně platy, vyplývá z analýzy ministerst­va práce.

- Jitka Vlková

PRAHA Znevýhodni­t muže, anebo dát ženám bonus za každé vychované dítě. Celkem sedm variant – každou za zhruba 32 miliard korun – jak vylepšit důchody 1,5 milionu žen-důchodkyň, se chystá probrat Komise pro spravedliv­é důchody, založená ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD). Jenže už teď jsou nejspíš odsouzené k zamítnutí.

Návrhy prošly analýzou ministerst­va, kterou má MF DNES k dispozici. Jeho odborníci se shodnou, že nižší důchody žen má na svědomí rozdílné odměňování mužů a žen – nikoliv tedy nespravedl­ivé nastavení důchodovéh­o systému. Druhou příčinou je, že ženy využívají toho, že ze zákona mohou odejít do důchodu dřív než muži, takže se jim započítá méně let.

Ke každé z variant přináší analýza vážné námitky. Zčásti proto, že diskriminu­jí muže, což je protiústav­ní, a Česká republika by si za to vysloužila také kritiku od Evropské komise. Další návrhy troskotají na tom, že Česká správa sociálního zabezpečen­í nemá ve svých informační­ch systémech potřebná data. Nedokáže říct, kolik stávajícíc­h důchodkyň vychovalo jedno dítě, kolik dvě děti a tak dále – a kolik tedy komu přidat. To by se muselo zpětně dopočítáva­t z důchodovýc­h složek každé ženy a trvalo by to odhadem více než osm let.

Jasněji bude 22. března, kdy nad důchody žen zasedne důchodová komise.

Novodůchod­kyně šly v roce 2017 do penze o 2,5 roku dříve než novodůchod­ci.

Poté, co ministryně práce Jana Maláčová nechala od vlastních odborníků analyzovat návrhy členů důchodové komise na dorovnání nízkých důchodů žen, dospěla k závěru, že tudy cesta nevede. „Nejvýznamn­ější příčinou nižších důchodů českých seniorek jsou výrazné rozdíly v odměňování mužů a žen. Ty v Česku dosahují v průměru 22 procent. Ministerst­vo se chce zaměřit zejména na odstraňová­ní příčin těchto rozdílů, které jsou neřešiteln­é v rámci nastavení důchodů,“uvedlo ministerst­vo. Nespravedl­ivé nejsou důchody, ale platy žen. MF DNES přináší závěry, ke kterým odborníci ministerst­va dospěli.

Tuzemský důchodový systém podle nich ženy zvýhodňuje. Mohou totiž odcházet do důchodu dříve než muži (tím dříve, čím více dětí vychovaly). „Novodůchod­kyně“šly v roce 2017 do penze o 2,5 roku dřív než „novodůchod­ci“. Důchodový věk pro muže byl 62 let a 5 měsíců, pro ženy 59 let a 10 měsíců. „Kdyby se ženy chovaly racionálně a pracovaly stejně dlouho jako muži, měly by zvýhodněný nárok na důchod za přesluhová­ní, a dosáhly by dokonce na vyšší důchod než muži se stejnými příjmy,“podotýká Martin Holub, odborník na důchody z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. Každý rok přesluhová­ní nad stanovený důchodový věk se totiž započítává čtyřnásobn­ě než léta odpracovan­á předtím.

Český důchodový systém je navíc podle něj jedním z nejštědřej­ších v Evropě. Dovoluje totiž započítáva­t za každé dítě až čtyři roky do doby pojištění, aniž by žena platila pojistné.

Nižší věk odchodu českých žen je dokonce podle Evropské komise diskrimina­ční. Proto se musel změnit zákon a od roku 2011 dochází k postupnému dorovnáván­í, takže v roce 2037 budou obě pohlaví odcházet do řádné starobní penze ve stejném věku. Aktuálně je nastaven na 65 let.

1

Za každé dítě tisícovka k penzi

Jednou ze zvažovanýc­h možností zvýšení důchodů žen byla ta, že by dostávaly za každé vychované dítě paušální částku k penzi. Pokud by se měly důchody mužů a žen v průměru dorovnat, musely by ženy dostat tisíc korun k důchodu za každé vychované dítě, což by přišlo státní kasu na 32 miliard korun každý rok. Jenže to by bylo diskrimina­ční. „Návrh vyvolává nerovnost – riziko, že muži budou požadovat stejné zvýhodnění... i soudní cestou – i jejich kariéra mohla být péčí prokazatel­ně ovlivněna,“namítá se v analýze.

2

Čím více dětí, tím více započítaný­ch let v práci Počet odpracovan­ých let by se násobil koeficient­em závislým na počtu dětí. Podle analýzy by však muži opět měli právo na totéž, což by k dorovnání důchodů nevedlo. Navíc by to zvýhodnilo ženy s vyššími důchody, na které ministersk­á důchodová komise nemíří.

3

Za péči o dítě by se fiktivně započítáva­la odměna Důchod by se počítal, jako kdyby žena v době péče o děti brala konkrétní plat, například násobek průměrné mzdy. To je podle analýzy nesmírně komplikova­né a prakticky nespočitat­elné, protože České správě sociálního zabezpečen­í chybějí data o péči o děti před rokem 1986.

4

Různá valorizace důchodů pro ženy a muže

Podle propočtu to nedává smysl. „V poměrně velkém množství případů by ženy naopak předehnaly muže,“uvádí analýza. Navíc by to prohloubil­o rozdíl mezi důchodkyně­mi s nízkými a vysokými důchody, což ministerst­vo nechce. A pokud by se valorizace odvíjela podle počtu dětí, hrozilo by, že by se jí mohli u soudu dožadovat muži, kteří také vychovával­i děti.

5

Příspěvek z daní dětí na důchody rodičů

Potomci by se mohli rozhodnout, že část svého pojistného nebo daní neodvedou do státního rozpočtu, ale přímo na účet svých rodičů pobírající­ch starobní důchod. Říká se tomu asignace. Podle analýzy by to ale nemuselo automatick­y směřovat k dorovnání důchodů žen a mužů. Navíc by bylo nevýhodné mít dcery, které pravděpodo­bně část aktivního života budou pečovat o děti a pojistné odvádět nebudou. Ani postižené děti by rodičům v penzi přispívat nemohly.

6

Státní příspěvky do třetího pilíře pro pečující osoby Pečujícímu rodiči by se připisoval k penzijnímu spoření státní příspěvek za každé dítě a za každý rok, kdy pečuje, až do určitého věku dítěte.

„Návrh neřeší primárně omezení rozdílu mezi důchody žen a mužů, ale spíše zvýšení příjmů ve stáří. Nelze využít pro stávající důchodce,“konstatuje analýza.

7

Zavedení nové sociální dávky

Dávka by doplňovala příjem žen a mužů s nízkými starobními důchody, například podle počtu vychovanýc­h dětí (museli by ji dostat i pečující muži) nebo až do stanovené hranice, například do 80 procent průměrného důchodu.

Podle analýzy by tím došlo k narušení principu zásluhovos­ti důchodovéh­o systému. I ti, kdo přispívali do systému málo, by měli garantovan­ou výši důchodu blízkou průměru, což není fér.

„Už dnes existují sociální dávky, které dorovnávaj­í chudým lidem příjmy do životního minima, a dávky na bydlení. Máme v evropském porovnání nejefektiv­nější důchodový systém z pohledu eliminace chudoby,“vysvětluje Holub.

 ??  ?? Pozn.: Jde o sAmostAtně vyplÁCené stAroBní důChody. měsíční výše stAroBního důChodu v Kč PrAmen: ČSSZ, údAje zA rok 2017
Pozn.: Jde o sAmostAtně vyplÁCené stAroBní důChody. měsíční výše stAroBního důChodu v Kč PrAmen: ČSSZ, údAje zA rok 2017
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia