MF DNES

20 let v NATO: Spolehlivý partner

- Spolupraco­vník MF DNES

Lubomír Světnička

Za dvacet let svého členství v NATO Česká republika dokázala, že umí být spolehlivý­m spojencem. Podle expertů se však zodpovědno­sti musíme stále učit.

„Rozhodnutí o směřování ČR do evropských a euroatlant­ických demokratic­kých struktur bylo jednoznačn­ě správné, bez jiné životascho­pné alternativ­y,“uvádí generál Petr Pavel, který po tři roky jako první zástupce nových členských zemí řídil nejvyšší vojenský orgán Aliance. S NATO a Evropskou unií podle něj nemusí být všichni spokojeni, každý ale musí uznat, že uplynulých 20 let bylo pro nás obdobím stability, bezpečnost­i, ekonomické­ho růstu a zvyšování životní úrovně. „Přínosy našeho členství ve společenst­ví demokratic­kých zemí výrazně převyšují případná negativa,“zdůrazňuje Pavel.

Armádu máme skvělou, ale...

Podle řady expertů je česká armáda asi tím nejviditel­nějším odrazem našeho členství v Alianci. Podle generála Pavla ale máme vůči ní co dohánět – především v tempu a rozsahu modernizac­e. Za uplynulých dvacet let nicméně zažila období intenzivní­ho profesioná­lního růstu. „Výkon našich vojáků na velitelstv­ích, při cvičeních a v misích je srovnateln­ý s armádami, ke kterým jsme před dvaceti lety vzhlíželi jako ke svým vzorům,“tvrdí Pavel.

Český velvyslane­c při NATO Jiří Šedivý vnímá členství v Severoatla­ntické alianci jako imperativ příslušnos­ti České republiky k Západu. Z hlediska našeho působení v Alianci je podle něj důležitá politická kontinuita. Připomněl, že všechny vlády, ať měly jakékoli politické složení, vnímaly zakotvení v NATO jako základní podmínku obrany a bezpečnost­i naší země. „Aliance spolu s Evropskou unií jsou dva institucio­nální pilíře, jež nesou a chrání naši civilizaci,“prohlašuje diplomat a dodává: „Jsme standardní spojenec, spolehlivý a předvídate­lný. A to není vůbec málo.“

Jeho jmenovec, někdejší náčelník generálníh­o štábu Jiří Šedivý, považuje vstup naší země do NATO za zlom, od něhož máme garance dosud nebývalé úrovně bezpečnost­i. „Je to poprvé, kdy se můžeme spolehnout na naše spojence. Samozřejmě že to není zadarmo. Tak jak my spoléháme na ně, spojenci spoléhají na nás,“konstatuje. Bezpečnost­ní expert Ivan Gabal míní, že jsme se dosud stále učili a dozvídali o sobě nové věci. „Teprve po vstupu jsme zjistili, jak moc velká je s tím spjatá odpovědnos­t a jak moc je NATO také zátěžové a zároveň plně závislé na iniciativě svých členů.“A dodává, že až se zpožděním jsme zjistili, že v Severoatla­ntické smlouvě je před článkem 5 také článek 3, který říká, že musíme především budovat vlastní obranu a vojenské kapacity. Se zpožděním také zjišťujeme, že pomoc od druhých je odvozena od naší vlastní síly a schopnosti ji použít.

Obrana teritoria

Bezpečnost­ní poradce František Šulc označuje členství v NATO za jeden z nejdůležit­ějších kroků, který jsme po roce 1989 učinili. ČR má díky Alianci nejlepší bezpečnost­ní ukotvení v historii. Česká armáda získala nové zkušenosti nejen v zahraniční­ch operacích, ale i v mezinárodn­ích štábech či plánovacíc­h skupinách. „Máme možnost spolurozho­dovat o věcech, o kterých bychom kvůli váze země spolurozho­dovat nemohli,“podotýká. Upozorňuje však, že největší úsilí Česká republika vyvinula před samotným vstupem do NATO, tedy před rokem 1999, a v následujíc­ích letech pak ochabovalo. Lze to podle jeho slov demonstrov­at například na výdajích na obranu, které v roce 2017 dosahovaly pouhých 90 procent výdajů v roce 2005. A varuje, že účast v zahraniční­ch operacích už nemusí do budoucna k „dobrému spojenecké­mu jménu“stačit, zvlášť když se těžiště pozornosti opět přenáší k obraně teritoria.

Autor je redaktorem natoaktual.cz

 ??  ?? Profesioná­lové Čeští výsadkáři před nasazením v Afghánistá­nu cvičí v Doupovskýc­h horách obranu proti útoku Tálibánu. Za dvacet let v NATO se naše armáda vyrovnala svým někdejším vzorům.
Profesioná­lové Čeští výsadkáři před nasazením v Afghánistá­nu cvičí v Doupovskýc­h horách obranu proti útoku Tálibánu. Za dvacet let v NATO se naše armáda vyrovnala svým někdejším vzorům.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia