MF DNES

Mladí Dánové pijí litry alkoholu, pomoc jim nabízí nová videohra

V bezuzdném pití a nočních tazích nemají dánští teenageři v Evropě konkurenci.

- Redaktor MF DNES

Jiří Sládek

KODAŇ Studentská oslava se zdařile rozjíždí, mnozí už v sobě mají tři až čtyři sklenky a váhají, zda si dát další. Dá se vůbec v takové situaci další runda odmítnout?

Dánští specialist­é nyní představil­i novou hru pro počítače a mobilní telefony, která by měla mladé konzumenty naučit, jak v takové chvíli bez rozpaků další pití omezit.

„Virtuální realita nabízí intenzivní zkušenost z pití, cítíte se jako byste byli v místnosti, jen nemusíte čelit následkům z nadměrného pití,“tvrdí Gunver Majgaard, počítačový specialist­a z Jihodánské univerzity. Jak to probíhá? Když už je piva moc, obrazovka se rozostří. Když hráč další sklenku odmítne, dočká se naopak odměny.

Vysvětlit někomu, že další sklenka už není dobrý nápad, se dá pochopitel­ně i racionální­mi argumenty. Vylíčit nesnesitel­ný ranní bolehlav. Prožitou zkušenost, byť jen virtuální, ale nic nenahradí. „Počítačová hra tak pomůže studentům při rozhodován­í při skutečných pitkách,“vysvětluje Majgaard.

Mladí Dánové něco takového nutně potřebují. Podle statistik citovaných listem Copenhagen Post jsou vůbec největšími konzumenty alkoholick­ých nápojů mezi všemi Evropany ve věku 15 až 17 let.

Potřebují se naučit, jak si v klíčovou chvíli říct: dost, už to stačilo. Z mezinárodn­í studie vyplynulo, že zhruba třetina mladých Dánů se opila nejméně jednou během posledního měsíce. A 92 procent Dánů ve věku 17 až 18 let pilo alkohol během posledního roku.

Jak takové několikade­nní tahy dánských skupin vypadají, poznala v nedávné době i Praha. Pro dánské teenagery se stala oblíbeným místem alkoholový­ch radovánek, které často končí zdemolovan­ými hotely či pobodáním. A příčiny?

Podle dánských zdravotník­ů je jedním z důvodů snadná dostupnost alkoholu. Mladí si jej mohou pořídit kdykoli a kdekoli. Legálně si jej mohou koupit už ve věku 16 let.

K tomu přistupuje zakořeněná představa, že bezuzdné pití prostě ke studentský­m oslavám a nočním tahům nerozlučně patří.

Naopak roli tu nehraje negativní příklad rodičů. Dánové s postupem věku „dostávají rozum“. Zatímco teenageři vedou v množství vypitého alkoholu pomyslnou evropskou ligu, dospělí se nacházejí zhruba uprostřed tabulky.

Gunver Majgaard doufá, že s pomocí jeho realistick­é hry, která věrně navozuje prostředí třídy s třiceti spolužáky, se i mladí Dánové naučí pít rozumně.

 ??  ??
 ?? Foto: The New Republic ?? Až do dna! Mladí Dánové jsou pitkami proslulí.
Foto: The New Republic Až do dna! Mladí Dánové jsou pitkami proslulí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia