MF DNES

Kde bere Václav Klaus tu drzost?

- — Tomáš Kropáč, Frýdlant nad Ostravicí

Reaguji na článek Václava Klause st. Pamflet „prezidenta Slunce“ze dne 7. 3. Jeho závěr mě zvedl ze židle, přesněji slova: „Co chce doma naprosto neúspěšný a neoblíbený prezident radit zbytku EU? Kde se v něm bere drzost domácí neúspěchy své politiky překrývat evropským aktivismem?“

Vím, že jsou v téhle zemi lidé, kteří Klausovi tleskají, ale objektivně, dnes už máme víc než odstup k 90. létům, kdy byl Klaus nejvlivněj­ší politik této země. Víme přece, že aniž by měl mandát národa, privatizov­al jeho majetek, tj. předal ho do rukou de facto kohokoliv, bez pravidel a nespravedl­ivě. Tento stát – my – přišel během krátké doby o biliony, které chybí, kde se podíváš.

My pracujeme západním tempem za východní platy, zatímco jeho žena nastoupila na teplé místečko do ČEZ, až se nakonec stala velvyslank­yní, jeho mladší syn pracuje v ČEZ a o jeho starším synovi bychom určitě neslyšeli, nebýt jeho všeovlivňu­jícího tatíčka. Například na západ od našich hranic nevídaná oficiální prezidents­ká návštěva otevření jedné ze škol PORG, kde VK ml. tehdy šéfoval. Nemluvě o tom, že se mluví o jeho kandidatuř­e na prezidenta, no comment. Kde berete, Václave Klausi, tu drzost?

Znám odpověď. Lid, národ mlčí, nechá si vše líbit, hledí si svého, unese na hlavě víc než kterýkoliv národ na západ, ale už i na východ od naší země. Otázka je jiná: Je to velké umění ošidit netečný, pasivní, rozdělený, skomírajíc­í národ, který existuje jen díky setrvačnos­ti, hokeji a odkazům z krásné historie? Není.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia