MF DNES

Babišův jet lag aneb z oválné pracovny do temných bažin

- Miroslav Korecký

Andreji Babišovi vážně hrozí cestovatel­ská nemoc z rychlého přesunu do úplně jiné reality. Ještě o víkendu si pochvalova­l, jak bylo pro něho přijetí v Bílém domě vrcholem jeho dosavadní politické kariéry. A střih: návratem domů musí začít řešit problém, který je pro něho po všech stránkách nepříjemný. Ale nutný.

Případ údajných machinací s obecním majetkem Brna-střed a podezření z manipulace soutěže na výběr mýtného na dálnicích se v médiích přetřásá už od konce minulého týdne, ale politickou kauzou se stane až dnes. Na půdě Sněmovny hodlá celý případ otevřít ODS. Zrovna v jejím případě ta rychlost přenesení kriminální­ho případu na politickou úroveň trochu zaráží – po zkušenoste­ch z šest let staré kauzy Nagyová, jež sice položila její vládu, ale po letech z ní zbylo jen zneužití tajné služby milenkou premiéra a pár nezdaněnýc­h kabelek. Ale je to asi jedno, dva měsíce před volbami lze sotva mírnit brizanci kauzy, v níž policie prohledává dům druhého muže hlavní vládní strany.

Pro Babiše jsou nepříjemné obě zmíněné a současně „realizovan­é“kauzy. V té brněnské už sedí ve vazbě dva vlivní komunální politici ANO. V kauze mýtné, v níž je zatím policie se zatýkáním a obviňování­m opatrnější, zase figuruje již zmíněný Jaroslav Faltýnek, byť údajně jen jako svědek.

Policejní vyšetřován­í tak zasahuje jak do komunální, tak do centrální úrovně hnutí ANO. To vše jen dva měsíce před volbami do Evropského parlamentu, což skoro vylučuje možnost, že by v den voleb mohlo být už v obou kauzách jasno. A na oba případy má teď nějak rázně zareagovat předseda hnutí, který má sám policii a státní návladní na krku. Zapeklitá situace.

Přitom to, jak se ANO s touto kauzou vypořádá, dost ovlivní, jak bude dál vnímáno, nejen v těchto volbách. A nemělo by spoléhat na to, že Babišovi s každou novou kauzou preference vždy stouply. Už proto, že Faltýnek není Babiš. A že Babiš dává nejen od obviněných komunálníc­h politiků, ale v nemalé míře i od Faltýnka ruce pryč.

V minulosti bylo mezi nimi opakovaně napětí a i v tomto případě asi hrál Faltýnek hru, o níž šéf vůbec nevěděl. Na druhé straně by Babiš o svou pravou ruku nerad přišel – nikoho schopnější­ho, kdo by mu kočíroval parlament, teď nemá. Přitom se asi nemůže moc spoléhat na to, že návladní Ivo Ištvan stejně jako před šesti lety nemá nabito, to už by totiž asi byla jeho profesní sebevražda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia