MF DNES

Praha ruší obří soutěž

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Místo zakázky na systém sdílení elektroaut si Praha sama postaví dobíjecí stanice

- Redaktor MF DNES

Matěl Ludvík

PRAHA Na poslední chvíli zarazilo současné vedení magistrátu obří projekt svých předchůdců v hodnotě zhruba jedné miliardy korun. V rámci rozvoje elektromob­ility měl vzniknout jeden celoměstsk­ý systém sdílených elektromob­ilů, takzvaný e-carsharing.

Vítěz nyní už zrušené veřejné zakázky měl postavit až šedesátku dobíjecích stanic na základech, které by mu vybudovalo město. S jejich pomocí by následně dalších sedm let zajišťoval v Praze provoz systému sdílení až 600 elektromob­ilů. K tomu už ale nedojde.

Město formálně zrušilo výběrové řízení kvůli tomu, že přišla na zakázku pouze jedna nabídka a druhá až po termínu. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ale přiznal, že hlavním důvodem úplného ukončení soutěže je podoba celé koncepce. „Tak jak byl dosud tendr nastaven, by to znamenalo, že se celý systém na několik let uzamkne jen pro jediného poskytovat­ele. Naopak my chceme od počátku vytvořit otevřené prostředí, kde budou moci své služby nabízet různé společnost­i,“zdůvodňuje včerejší krok rady hlavního města primátor.

Původní projekt patřící do oblasti Smart Prague, která se věnuje rozvoji moderních technologi­í, schválilo minulé zastupitel­stvo za vlády koalice kolem primátorky Adriany Krnáčové (ANO) až na svém posledním jednání loni v září. Jeho cílem bylo podpořit carsharing, tedy sdílení aut více řidiči, a to prostředni­ctvím ekologičtě­jších elektromob­ilů.

Nynější vedení metropole ale tvrdí, že od plánu úplně neodstoupí. „Namísto koncese jednomu zájemci bude město samo budovat nabíjecí stanice a zároveň podpoříme vytvoření takzvané multimodál­ní navigační aplikace, která při cestování po městě vyhledá nejvhodněj­ší spojení, které kombinuje městskou hromadnou dopravu s carsharing­em či bikesharin­gem (sdílení automobilů či kol, pozn. red.),“doplňuje Hřib. Podle něj na přepracová­ní celého projektu pracuje na magistrátu komise rady pro Smart Cities společně s městskou firmou Operátor ICT.

Projekt se zpozdí

Zatím není jasné, kdy město dobíjecí stanice vybuduje, změna strategie ale znamená, že to oproti původnímu plánu bude podstatně později. Vítěz zrušeného tendru na provozován­í e-carsharing­u měl spustit svůj systém v polovině roku 2020. „Konkrétní časový harmonogra­m v současnost­i není,“přiznává primátor Hřib. Nejsložitě­jší bude přivést na vytipovaná místa dostatečně silnou elektřinu, neboť mají vzniknout rychlodobí­jecí stanice.

Také jejich umístění je zatím předmětem diskuse, má se však jednat o dopravní uzly po Praze. V neposlední řadě je otázkou výše nákladů. „Nabíjecí stanice budou investicí města. Předpoklád­ám, že se bude jednat o částku, která překročí sto milionů korun,“uvádí pirátský primátor.

Poté, co nabíjecí stanice vzniknou, budou k dispozici nejen běžným majitelům elektromob­ilů, ale právě i e-carsharing­ovým společnost­em. Aby je však mohly využívat, budou nejprve muset vyhovět veškerým technickým podmínkám a také musí být schopny se zapojit do výše zmíněného multimodál­ního navigačníh­o systému.

Opozici se nová strategie nelíbí

Zrušení původního tendru kritizuje dnes opoziční ANO, které bylo u jeho zrodu. Podle předsedy zastupitel­ského klubu hnutí Patrika Nachera současné vedení města deklaroval­o podporu elektromob­ility, nyní však ruší systémové opatření, které mělo v dlouhodobé­m horizontu přispět ke zlepšení kvality ovzduší. Tomu naopak nijak nepomůže nedávno zavedené opatření, kdy má být během smogových situací MHD zdarma, myslí si Nacher. „Pokud radní nepovažova­li ten tendr za kvalitní, stačilo změnit podmínky. Rozhodnout o zrušení celé soutěže považuji za chybu, protože podpora elektromob­ility je právě jedno z těch koncepčníc­h opatření, které přispěje k trvalému zlepšení ovzduší,“dodává zastupitel.

Kromě společnost­í nabízející­ch ke sdílení běžná auta funguje už od loňského podzimu v Praze také e-carsharing­ová firma re.volt. Podle informací z magistrátu by se navíc do budoucna mohla zapojit třeba i tuzemská automobilk­a Škoda Auto. Kromě toho je možné pro cestování po metropoli využít i sdílených kol, která nabízí společnost Rekola, či elektrický­ch koloběžek od firmy Lime. Navíc od dubna zde zahájí provoz také elektrická kola od společnost­i Homeport.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia