MF DNES

Poruchu paměti odhalí krátký test

Několik paměťových úkolů zabere jen patnáct minut a člověku napoví, zda se s jeho pamětí neděje něco vážnějšího. V pondělí začal týden ve znamení mozku.

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA Zapamatujt­e si větu: V březnu přichází proměnlivé počasí a déšť. Teď předveďte, jak jíte příborem, jak si oblékáte tričko či jak píšete na klávesnici. Teď gesta předveďte ještě jednou. A nyní zopakujte znova větu ze začátku testu.

Přibližně tak probíhá test, který pomáhá odhalit začínající Alzheimero­vu nemoc. Redakce MF DNES si jej včera vyzkoušela. Úkolů je v něm o něco více, ale testovaný člověk je nemusí splnit na sto procent, aby „prošel“.

„Testování je především určeno pro starší osoby přibližně od 65 let,“vysvětluje Lucie Levorová z lékáren Benu, kde ve vybraných provozovná­ch testování provádějí. Test vznikl ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví, jeho předkladat­elem a autorem je neurolog Aleš Bartoš.

Zapomenout je přirozené

„Nejčastěji k nám chodí ženy, ty se o sebe tak nějak víc starají,“líčí Levorová. Jako zajímavost dodává, že i lidé s vysokoškol­ským vzděláním podle výzkumu trpí Alzheimero­vou nemocí.

Pokud test odhalí potíže, měl by jeho absolvent navštívit specialist­u. Pohoření u testu však ještě neznamená potvrzení diagnózy. „Lidem vysvětluje­me, že se není čeho bát a že neodejdou s nálepkou Alzheimero­vy choroby,“uklidňuje Levorová pacienty.

Velmi často se například stává, že na zkoušku paměti přicházejí děti se svými stárnoucím­i rodiči. „Ti, kteří se o své nejbližší starají a jsou s nimi v každodenní­m kontaktu, na nich vidí ty rozdíly,“vysvětluje důvody. „Sám člověk si nemusí uvědomovat problémy s pamětí nebo to přisuzuje především stárnutí,“dodává. Otestovat paměť si může i mladší člověk, pokud má pocit, že má s pamětí problémy, ale běžné zapomínání je pro člověka přirozené. „Zapomínání můžeme sledovat od dvacátého pátého roku věku, je to fyziologic­ké, ale fyziologic­ké zapomínání má menší důsledky než to, které souvisí s narušením mozku,“říká Levorová.

Některým z typů demence trpí čím dál více lidí. Odhaduje se, že například počet nemocných Alzheimero­vou chorobou se za třicet let ztrojnásob­í. Nemoc začíná nenápadně. „Když se u lidí projevují výraznější problémy s pamětí, nemohou najít slova a začínají být nejistí, kde se zrovna vyskytují, nebo začínají zanedbávat své pravidelné aktivity. Tehdy je zapotřebí, aby se nechali pořádně otestovat,“uvádí Dana Steinová z České společnost­i pro trénování paměti a mozkový jogging.

Projevy choroby jsou ovlivněny osobností nemocného, jeho kondicí a životním stylem. V počátečním stadiu je nemocný do značné míry soběstačný. Zhoršuje se hlavně krátkodobá paměť. Člověk si například vzpomene, co měl za jídlo na své svatební hostině, avšak nedokáže

Často přicházejí lidé, kteří mají obavy, že se s nimi něco děje. Říkám jim, aby přišli do kurzu, kde během dvaceti minut zjistí, že jsou na tom velice dobře. Dnes jsem měla přednášku, na kterou přišlo asi padesát lidí, a všichni byli ve značně pokročilém věku. Odhaduji, že ti nejmladší byli sedmdesátn­íci, a vím, že jedné studentce bylo devadesát let. říci, co obědval v aktuální den, popisuje Levorová. Nemocný ztrácí zájem o koníčky a jiné oblíbené činnosti, objevují se potíže s rozhodován­ím, obtížně se orientuje v nových situacích.

U mnoha starších lidí jsou výpadky paměti způsobené také depresivní­mi epizodami, v takovém případě je vhodné navštívit psychiatra. A otestovat se lze i na dalších místech. Poradenstv­í provádějí rovněž vybrané lékárny, které prošly garantovan­ým kurzem zaměřeným na Alzheimero­vu chorobu.

Kurzy organizuje Česká lékárnická komora ve spolupráci s Českou

Trénování paměti je nesmírně efektivní pro zdravou populaci. Svým studentům jsem řekla, že oni všichni patří ke zdravé populaci, protože přišli včas ve 14.30 do sálu Přítomnost a našli jej, takže nejsou dezoriento­vaní v čase ani prostoru.

Pokud budu celý život trénovat paměť, budu si ve stáří schopná zapamatova­t to, co chci?

U každého dochází k procesu stárnutí a bylo by nečestné říkat, že pokud budete celou dobu trénovat paměť, budete ve skvělé kondici. alzheimero­vskou společnost­í. Testování paměti provádějí i praktičtí lékaři a orientační test lze udělat i doma. Domácí test je určený pro rodinné příslušník­y a k nalezení je na stránkách České lékarnické komory či ve vybraných lékárnách.

Člověk sám si nemusí uvědomovat problémy s pamětí nebo to přisuzuje především stárnutí.

Sudoku i křížovky

Předcházet či oddálit rozvoj nemoci pomáhá například luštění křížovek, sudoku, sledování aktuálního dění i fyzická aktivita. K faktorům, které nemoc ovlivňují, patří také životní styl nebo léky.

V rámci pondělního Evropského dne mozku Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging vyhlásila Národní týden testování paměti a připravila přednášky pro všechny věkové kategorie. Cílem akce je přesvědčit seniory, že mají ještě dobrou paměť a mohou ji trénovat.

Současně včera začal také Týden mozku, který pořádá Akademie věd České republiky. Nabízí přednášky odborníků na neurologii, experiment­ální medicínu a technologi­e, workshopy, pokusy a hlavolamy. Přímo pro seniory připravili organizáto­ři workshopy, kde se zjistí, jak cvičit paměť a pozornost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia