MF DNES

1 646 českých mostů je v kritickém stavu

Stovky mostů v Česku potřebují urychlenou opravu nebo jsou už uzavřené a čekají na demolici. MF DNES exkluzivně získala jejich přehled.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

PRAHA Neodkladno­u generálku potřebuje například most spojující jihomoravs­ký Vyškov s průmyslový­m předměstím. Stavba, která překlenuje frekventov­anou železniční trať mezi Brnem a Ostravou, je podle šetření silničářů hodnocena takzvaným stupněm VII, a je tedy v havarijním technickém stavu.

Podobných mostů po celém Česku je podle aktuální kontroly 84. Na části z nich je kvůli bezpečnost­i zakázán provoz aut, jiné jsou provizorně podepřené a čekají na rekonstruk­ci.

Dalších zhruba 1 500 mostních konstrukcí dostalo od techniků po důkladných kontrolách ve všech krajích druhou nejhorší známku, takzvaný stupeň VI.

Jižní Morava a střední Čechy

I přes výrazné zlepšení proti loňskému roku zůstává největší podíl nevyhovují­cích mostů v Jihomoravs­kém kraji. Vloni na jižní Moravě opravili 69 mostů, z nichž 12 bylo v havarijním stavu.

„Namátkou šlo o mosty u Nového Dvora, Nebovid nebo za Kuřimským Jestřebím,“řekl MF DNES ředitel krajské silniční správy Zdeněk Komůrka. I tak zůstává v Jihomoravs­kém kraji stále v havarijním stavu 17 mostů.

Ve Středočesk­ém kraji dokonce letos museli silničáři po prohlídkác­h řadě mostů technické hodnocení zhoršit. A kraj má také v absolutníc­h číslech největší počet mostních konstrukcí v nevyhovují­cím stavu. Včetně trojice mostů na státních silnicích první třídy se zde nachází havarijníc­h 21 staveb a dalších 143, které jsou ve velmi špatné kondici.

Celkově statistiky hovoří o pozvolném zlepšování silniční infrastruk­tury. V celorepubl­ikovém srovnání je totiž letošní výsledek proti šetření z počátku loňského roku v nejhorší kategorii příznivějš­í o dvanáct případů.

Podle expertů za tím však není snaha samospráv urychleně řešit technický stav nejzdevast­ovanějších mostů po zřícení trojské lávky v Praze nebo dálničního mostu v italském Janově. „Taková snaha by se výrazněji projevila nejdříve za pět let,“uvedla vedoucí střediska mostů v projekční společnost­i Sudop Praha Dana Wanglerová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia