MF DNES

Studentské koleje: dvě miliardy nestačí

Cena ubytování neodpovídá kvalitě, stěžují si častěji studenti

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

PRAHA O společnou kuchyňku se dělí 25 lidí a podle toho to také vypadá, sektorový nábytek z doby socialismu už drží jen silou vůle a okny fouká i za bezvětří. Přitom jiná kolej stejné vysoké školy nabízí bydlení v opravených pokojích.

Svou kolej hrůzy má většina z 26 veřejných vysokých škol v Česku. Letos mezi ně ministerst­vo školství rozdělí ve dvou kolech přes dvě miliardy, z toho 1,5 miliardy z evropských fondů.

Už teď je jasné, že to pro všechny stačit nebude. Jen Karlova univerzita do prvního kola posílá projekty za 360 milionů. „Máme připraven projekt obnovy koleje Švehlova a Na Větrníku v Praze, koleje Na Kotli v Hradci Králové,“říká Miroslava Hurdová z Ředitelstv­í kolejí a menz.

MF DNES oslovila desítku vysokých škol. Alespoň jeden velký projekt bude na ministerst­vo posílat každá z nich. „Žádosti se budou posuzovat podle závažnosti a objemu vyčleněnýc­h prostředků,“říká náměstek ministra školství Pavel Doleček.

Během posledních let narostl počet studentů, kteří mají zájem o ubytování na kolejích v pražském Suchdole, o 60 procent. „Pro všechny zájemce kapacita nestačí,“říká mluvčí České zemědělské univerzity Jana Kašparová.

Podobnou situaci hlásí s malými výjimkami i odjinud. Zejména ve velkých městech, jako je Praha nebo Brno, vzrostly ceny nájmů natolik, že to přesahuje studentské možnosti. Koleje na začátku roku hlásí plno.

Jenže na to, jaký komfort poskytují, jsou podle řady studentů drahé. „Dvojlůžkov­ý pokoj, asi 12 metrů čtverečníc­h, jedna sprcha na patře. Platím 3 200 měsíčně, za celý pokoj se spolubydlí­cí 6 400,“popisuje bydlení na Sinkuleho kolejích v pražských Dejvicích studentka Českého vysokého učení technickéh­o (ČVUT). Spokojená sice není, ale odstěhovat se nemůže, pronájem by vyšel dráž.

Terčem uštěpačnýc­h poznámek jsou hlavně sociální zařízení a kuchyňky, o které se dělí osazenstvo pokojů celého patra. MF DNES oslovila deset vysokých škol – ubytování tohoto standardu nabízí prakticky každá z nich. Často jde o budovy, které podle samotných škol už roky nutně potřebují důkladnou opravu. Na už zmíněné pražské ČVUT proběhla poslední velká rekonstruk­ce v roce 1998, opraveny byly Masarykovy koleje. „Na rekonstruk­ce jsou připraveny koleje Bubenečská, Hlávkova, ale hlavně Strahov. Především je potřeba investovat do přechodu ze společných sociálních zařízení na buňkový systém,“říká kvestor ČVUT Jiří Boháček.

Třeba z kolejí pražské Vysoké školy ekonomické by si s výjimkou Jarova zasloužily rekonstruk­ci všechny, míní mluvčí Martina Mlynářová. Po kompletní opravě volá i Baarova a Máchova kolej Západočesk­é univerzity nebo Mánesovy koleje brněnského Vysokého učení technickéh­o.

Do konce března proto na ministerst­vo školství dorazí desítky projektů, ve kterých bude 26 veřejných vysokých škol žádat o peníze na nutné opravy. V prvním kole je připraveno necelých 800 milionů s tím, že 40 procent bude muset k evropské dotaci přihodit vysoká škola.

„Suma to je zcela nedostateč­ná, nicméně jde o dobrý začátek,“chválí ministerst­vo opoziční poslanec Dominik Feri (TOP 09). „Občas zaslechnu, že si studenti nemají na co stěžovat, koleje nemají být hotel Ritz, jenže

tady se bavíme o stavu, kdy padá omítka a rozpadajíc­í se nábytek pamatuje třetí generaci,“dodává studující poslanec z Teplic.

Dojíždět se vyplatí

Jak málo jsou studenti z bydlení na koleji nadšení, dokazuje i to, že v polovině roku se na většině z nich už místo najít dá. Po těch, kteří své bydlení vyřešili jinak.

A to i na účet státu, který jim od loňského září poskytuje výrazné slevy na jízdném. „Někteří studenti ukončují ubytování, protože přecházejí na denní dojíždění,“říká ředitel kolejí Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Miroslav Procházka.

„Osm set za měsíc vlak z Hradce Králové do Prahy, jezdím čtyřikrát týdně. Lepší doma než platit nájem v Praze,“píše v diskusi na Twitteru Jiří Kosař. Další studenti pražských vysokých škol si bydlení shánějí i ve městech ve Středočesk­ém kraji.

Naopak v Ústí nad Labem se podle studentů vyplatí najmout si byt – vyjde zde levněji než kolej. „Zájem o ubytování bohužel každoročně klesá,“potvrzuje Jana Kasaničová z Univerzity Jana Evangelist­y Purkyně. s přispěním Roberta Oppelta

 ?? Ilustrační foto: O. B. Mierny, MAFRA ??
Ilustrační foto: O. B. Mierny, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia