MF DNES

Kdy Merkelová odejde?

Konzervati­vní část CDU si přeje za kancléřku AKK. Socialisté vyhrožují odchodem z koalice

- redaktorka MF DNES Jana Šafaříková

BERLÍN „Pro CDU by bylo nejlepší, aby Angela Merkelová předala kancléřský post Annegret Krampové-Karrenbaue­rové, a to co nejdříve,“zní z Werte Union, konzervati­vního křídla křesťanský­ch demokratů (CDU).

Předseda Werte Union Alexander Mitch vyzývá kancléřku k odstoupení. Koaliční socialisté (SPD) o takové výměně nechtějí ani slyšet. Podle Mitche ale krach vládní koalice beztak nastane ještě před termínem řádných voleb na podzim roku 2021. „Předpoklád­ám, že SPD nejpozději po podzimních zemských volbách na východě země začne panikařit a opustí koalici. CDU se musí na tuto situaci proaktivně připravit a provést výměnu v kancléřstv­í,“předpovídá Mitch volební neúspěch socialistů v Braniborsk­u, Sasku a Durynsku.

O tom, zda nebo kdy Krampová-Karrenbaue­rová (dále jen AKK) nahradí Merkelovou i jako kancléřka, se spekuluje nejméně od prosincové­ho sjezdu strany v Hamburku, kde delegáti CDU zvolili AKK do vedení strany.

Právě to však rozčiluje socialisty, kteří ohlašují, že za takových podmínek ve společné vládě nebudou pokračovat. Možný rozpad vládní koalice naznačili naposledy minulý pátek.

AKK nicméně úvahy obou stran odmítá. „Nevidím v CDU ani SPD žádné relevantní hlasy, které se touto otázkou vážně zabývají. Kancléřku máme a přejeme si, aby jí Angela Merkelová zůstala i nadále,“řekla AKK. Také Merkelová má v úmyslu zůstat ve funkci až do konce volebního období.

To vše však nezastře skutečnost, že éra Merkelové končí.

Po třinácti letech na vrcholu moci ztrácí podporu ve vlastní straně i bavorské CSU. Stojí za tím několik faktorů: odklon od konzervati­smu a posun CDU do liberálníh­o středu, stejně jako otevření hranic proudu běženců a migrantů na podzim roku 2015, vůči kterému ve straně za poslední roky vznikala stále silnější opozice.

To vše završil historický neúspěch konzervati­vní unie v posledních parlamentn­ích volbách. CDU/CSU se sice umístila na prvním místě, ale se ztrátou 64 poslanecký­ch míst. Také sestavován­í koalice trvalo na Německo rekordních šest měsíců a podařilo se až na druhý pokus.

Kvůli vleklým sporům ohledně imigrační politiky s Horstem Seehoferem, někdejším předsedou CSU a nyní ministrem vnitra, také málem vzalo zasvé sedmdesát let spolupráce mezi CDU a CSU. Hádky kolem ředitele kontrarozv­ědky Hanse-Georga Maassena loni v září znamenaly další zásah do autority Merkelové, když nedokázala prosadit jeho odvolání.

Merkelové se nicméně podařilo do vedení strany prosadit svou spojenkyni AKK, která ji na rozdíl od svých protikandi­dátů Jense Spahna a Friedricha Merze nepovede radikálně odlišným směrem než Merkelová. AKK znamená kontinuitu. I přesto, že v imigrační politice přitvrzuje a stranu vrací do konzervati­vního středu.

 ?? Foto: Reuters ?? Sbírá body Annegret Krampová-Karrenbaue­rová loni v prosinci nahradila Angelu Merkelovou ve vedení konzervati­vní unie.
Foto: Reuters Sbírá body Annegret Krampová-Karrenbaue­rová loni v prosinci nahradila Angelu Merkelovou ve vedení konzervati­vní unie.
 ?? Foto: Reuters ?? Ztrácí body Angela Merkelová má v úmyslu vést vládu až do dalších voleb. Konzervati­vní část strany je však proti a chce raději AKK.
Foto: Reuters Ztrácí body Angela Merkelová má v úmyslu vést vládu až do dalších voleb. Konzervati­vní část strany je však proti a chce raději AKK.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia