MF DNES

Uzemněné boeingy Svět se bojí dalších katastrof

- Foto: ČTK

Proč spadl? Po tragédii v Etiopii, při níž zahynulo 158 lidí, provoz Boeingů typu 737 MAX 8 zakázaly například Čína (snímek ze Šanghaje), Austrálie a v celé Evropě agentura pro bezpečnost letectví.

LONDÝN V Evropě včetně Česka žádné Boeingy typu 737 MAX 8 a MAX 9 nevzlétnou. Jejich provoz pozastavil­a Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA).

Letecké neštěstí v Etiopii, při němž v neděli zahynulo 158 osob, tak firmu Boeing začíná hodně bolet. Poté, co provoz nových letounů typu 737 MAX 8 zakázaly Čína, Indonésie a Etiopie, se k nim včera postupně přidávaly mimo jiné Británie, Austrálie, Jižní Korea, Singapur, Malajsie, Indie, Omán, Francie, Polsko a řada aerolinek ve světě.

Německo, Nizozemsko, Irsko, Belgie, Norsko, Itálie a Francie navíc stejně jako Británie zakázaly přelet těchto strojů nad svým územím. Německo uvedlo, že bezpečnost je na prvním místě a zákaz potrvá, „dokud nebudou vyjasněny pochyby“.

Opatření začalo platit okamžitě. Dva boeingy tureckých aerolinek, které mířily do Londýna a Birmingham­u, se tak musely otočit ve vzduchu a vrátit se do Istanbulu. Turecko se pak k zákazu přidalo.

Česko podle ČTK vyčkávalo na rozhodnutí EASA. A to jak Úřad pro civilní letectví, tak i tuzemský dopravce Smartwings, který provozuje sedm těchto boeingů.

EASA rozhodla o zastavení provozu až navečer. Týká se i komerčních letů modelů MAX 8 a 9 společnost­í třetích států na území EU.

Celkem během dne podle serveru Flightglob­al nelétalo přes 40 procent z 371 celosvětov­ě provozovan­ých letounů Boeing 737 MAX 8. Havárie v Etiopii totiž velmi připomínal­a neštěstí stejného stroje v Indonésii před necelými pěti měsíci.

Největším trhem pro Boeing je Čína. Nyní tam s vypnutými motory čeká 97 strojů 737 MAX 8. Objednáno je 180 dalších. Podle Boeingu bude Čína potřebovat v příštích dvaceti letech 7 700 letadel. Boeing měl objednávky na 4 700 těchto nových strojů. (zah)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia