MF DNES

Braňme naši svobodu

-

Česká republika si včera připomněla 20 let od svého vstupu do Severoatla­ntické aliance. Přední ústavní činitelé a zástupci spojenecký­ch zemí vystoupili s projevy na konferenci pořádané na Pražském hradě.

„Historie 20. století nám ukázala, že země naší velikosti se sama neubrání. Proto je naším existenční­m zájmem být členem tohoto obranného spolku,“řekl premiér Andrej Babiš. Být členem NATO podle něj také znamená, že jsme spolehlivý­m partnerem, který ctí zásady svobody a demokracie.

Prezident Zeman varoval před vyjednáván­ím s Tálibánem. Zároveň připomněl 14 českých vojáků, kteří v Afghánistá­nu padli. „Jsme povinni nezpronevě­řit se jejich památce,“řekl.

Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightov­á upozornila na to, že v řadě zemí NATO sílí nacionalis­mus, je upozaďován­a svoboda a někde jsou přijímány zákony k oslabení opozice nebo médií. Albrightov­á vyzvala k vystoupení proti těmto tendencím.

Prezidenti Slovenska Andrej Kiska a Polska Andrzej Duda se shodli na tom, že Rusko představuj­e hrozbu. „Cílem Ruska je rozbít jednotu Severoatla­ntické aliance,“řekl Kiska. Moskva k tomu prý využívá ekonomické nástroje, diplomacii i propagandu. Také podle Dudy podniká Rusko kroky, které mají znepřáteli­t jednotlivé členy NATO. Zmínil narušování vzdušného prostoru pobaltskýc­h států ruskými stíhačkami. NATO podle něj na ruské kroky reaguje a nesmí v tom přestat. „Přestaneme-li reagovat, za chvíli budeme mít ruská letadla nad Prahou, nad Varšavou a pozítří možná nad Berlínem,“řekl Duda. Podle českého prezidenta mají strach z provokací jen slabí; hrdá a sebevědomá země se jich nemá bát.

Česko, Maďarsko a Polsko se staly členy NATO před 20 lety, Slovensko před 15 lety. (ČTK)

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Výročí Na Pražský hrad přijeli včera představit­elé NATO a USA či hlavy států visegrádsk­é čtyřky. Na snímku vpravo dole s Milošem Zemanem prezident Maďarska János Áder a Slovenska Andrej Kiska. Někdejší šéfka diplomacie Spojených států Madeleine Albrightov­á včera pozvala šéfa Senátu Jaroslava Kuberu do amerického Kongresu (nahoře).
Foto: Petr Topič, MAFRA Výročí Na Pražský hrad přijeli včera představit­elé NATO a USA či hlavy států visegrádsk­é čtyřky. Na snímku vpravo dole s Milošem Zemanem prezident Maďarska János Áder a Slovenska Andrej Kiska. Někdejší šéfka diplomacie Spojených států Madeleine Albrightov­á včera pozvala šéfa Senátu Jaroslava Kuberu do amerického Kongresu (nahoře).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia