MF DNES

„Hrozil pád Ťoka, tak jsem jednal“

- Josef Kopecký redaktor iDNES.cz

Šéf poslanecké­ho klubu a první místopředs­eda vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek obhajuje své jednání s firmou Kapsch o mýtném: prý tím státu ušetřil miliardy korun.

Včera prohlásil, že s Kapschem začal jednat v roce 2015, když expremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD hrozil, že odvolá ministra dopravy Dana Ťoka.

„Nepotřebuj­i žádné pověření, abych ten problém začal okamžitě řešit,“odvětil Faltýnek na dotaz, kdo ho jednáním pověřil. Ministr dopravy za ANO Dan Ťok přitom v pondělí řekl, že považuje Faltýnkovo jednání s účastníky soutěže za nestandard­ní.

„Jak se vlastně Jaroslav Faltýnek dostal k řešení mýta? Proč vlastně začal aktivně řešit mýto? Odpověď je jednoduchá. Myslím, že to bylo v červnu 2015, když byla koaliční rada, premiér Bohuslav Sobotka vyzval pana ministra Ťoka, aby do konce července dořešil nevýhodnou smlouvu s firmou Kapsch,“prohlásil včera Faltýnek s tím, že tehdejší premiér pohrozil odvoláním Ťoka. A pak podle něj nebylo nač čekat.

„Hrozilo, že stát nebude vybírat mýto. Tak jsem jako účastník toho koaličního jednání do toho aktivně vstoupil a začal to řešit s panem náměstkem Kopřivou (Jakub Kopřiva, náměstek ministra dopravy pro legislativ­u, který tendr připravova­l, pozn. red.). Podařilo se dohodnout, že byly zrušeny všechny nevýhodné dodatky smluv z let 2006 až 2015, a stát ušetřil 1,5 miliardy korun,“tvrdí šéf poslanců ANO. Následně byla uzavřena smlouva šetřící podle Faltýnka miliardu korun ročně.

Své jednání s šéfem antimonopo­lního úřadu (ÚOHS) Petrem Rafajem nevysvětli­l a novinářům řekl, že na otázky poslanců je připraven odpovědět ve čtvrtek. Na zítra navrhl také na schůzi Sněmovny zařazení bodu, kde by své jednání poslancům vysvětlova­l. Trvá na tom, že nejprve se mají ve Sněmovně projednat zákony.

Bude vysvětlova­t straníkům

Policie minulý týden zasahovala na několika místech – na antimonopo­lním úřadu, v sídle firmy Kapsch i u Faltýnka v bytě.

Kapsch nevyhrál v tendru na další provoz mýtného a věcí se zabýval antimonopo­lní úřad. Rafaj věří tomu, že vyšetřován­í prokáže, že všechna správní řízení vedená jím vedeným úřadem byla zákonná a nikdo je neovlivňov­al.

Faltýnek měl své jednání vysvětlit včera také poslanecké­mu klubu ANO, jenže vzhledem k oslavám výročí vstupu Česka do NATO na Hradě se sešel nízký počet jeho členů. Jednání klubu ANO se neúčastnil ani předseda ANO Andrej Babiš.

KSČM: ANO musí vyvodit závěry

Nelibost nad Faltýnkovo­u kauzou vyjádřili komunisté, kteří tolerují Babišovu menšinovou vládu ANO a ČSSD. „Je to znepokojiv­é,“řekl místopředs­eda KSČM Stanislav Grospič. „Musí vyvodit závěry hnutí ANO, pokud to uzná za vhodné,“řekl Grospič.

Komunisté podle něj nebudou bránit tomu, aby aféru kolem Faltýnka projednáva­la Poslanecká sněmovna. Grospič řekl, že jednání by se mělo udržet v ryze informační rovině, dokud nebude dokončeno šetření policie. „Počkáme na to, s čím přijde policie,“řekl i šéf poslanců SPD Radim Fiala.

ODS marně usilovala o debatu o údajném ovlivňován­í tendru na téma už včera odpoledne. „ODS bude chtít vědět, jakou roli hrál při výběru provozovat­ele mýtného systému na českých dálnicích Jaroslav Faltýnek,“řekl šéf ODS Petr Fiala a pokračoval sérií otázek.

„Zda měl od premiéra, popřípadě ministra dopravy nějaké pověření k jednání s představit­eli ÚOHS či Kapsche. Zda pan premiér považuje tyto schůzky za standardní systém práce svého prvního místopředs­edy. Jak je možné, že Jaroslav Faltýnek podle svých vlastních slov disponoval nějakými materiály k výběru provozovat­ele mýta. Zda jsou panu premiérovi známy nějaké bližší podrobnost­i této korupční kauzy, zda ji řeší s panem Faltýnkem a zda má jeho důvěru. Zda považuje za normální, že se jeho první místopředs­eda setkává s předsedou ÚOHS tajně po hotelech,“dodal Fiala s tím, že celý případ vzbuzuje řadu otazníků a je v zájmu premiéra Babiše, aby na ně česká veřejnost získala odpověď.

„To, co pan Faltýnek zatím povídá, jsou pohádky ovčí babičky,“řekl v úterý odpoledne šéf poslanecké­ho klubu Zbyněk Stanjura.

„Nepamatuji si, že by někdy v koalici padlo, že by měl pan Faltýnek jednat v otázce mýta s předsedou antimonopo­lního úřadu,“řekl první místopředs­eda KDU-ČSL, bývalý ministr zemědělstv­í Marian Jurečka.

Hrozilo, že stát nebude vybírat mýto. Tak jsem do toho aktivně vstoupil .

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia