MF DNES

Operátoři přiznají Babišovi reálné ceny mobilních dat

-

PRAHA Premiér Andrej Babiš jednal s mobilními operátory kvůli cenám mobilních dat. S jejich šéfy se dohodl, že mu do týdne dodají reálné údaje o cenách, za které data Češi využívají. Česko totiž v tomto ohledu patří mezi jedny z nejdražšíc­h unijních států.

„Tlak na levnější data pokračuje. Dostal jsem za jeden stůl generální ředitele všech operátorů. Brání se, že ceny nejsou takové, jak ukazují srovnání. Vyzval jsem je, ať konečně řeknou, jak to s cenami je, a neschováva­jí se za podpultové nabídky. Do týdne přinesou reálná čísla,“informoval Babiš na Twitteru.

Jistě, pane premiére

„Pana premiéra jsme seznámili s problemati­kou telekomuni­kačního trhu. Jednotliví operátoři jsou připraveni do týdne panu premiérovi poskytnout požadované statistiky ohledně vývoje reálných cen za data,“uvedl pro redakci Mobil.iDNES.cz výkonný ředitel Asociace provozovat­elů mobilních sítí Jiří Grund.

„Ze setkání jsme si odnesli spoustu úkolů, na kterých budeme nyní pracovat, abychom dodali, co od nás pan premiér žádá. Těší nás, že se otevřela debata na velmi důležitá témata, a jsme připraveni na další spolupráci,“řekla mluvčí O2 Lucie Jungmannov­á.

„V návaznosti na ranní schůzku vítáme, že pan premiér s naším odvětvím komunikuje, a jsme připraveni v diskusi pokračovat,“reagoval na dotaz redakce mluvčí Vodafonu Marek Steiger.

Požadavku premiéra podle vyjádření tiskové mluvčí Martiny Kemrové vyhoví i T-Mobile.

Diskusi ohledně vysokých cen mobilních dat svým výrokem rozpoutala ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. Podle ní si totiž Češi za drahá data mohou sami.

Logika paní ministryně

„Když budete prostě někomu pořád dokola opakovat: máme drahá data, máme drahá data, tak co uděláte? Tak vezmete mobil, nepřipojít­e se na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu,“řekla ministryně Nováková.

„A tady jsme u toho. Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispívá­me k tomu, aby byla levnější. My potřebujem­e změnit to klima v té společnost­i také k tomu, aby ta data chtěli používat,“uvedla Nováková v únoru pro Českou televizi. (lhr, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia