MF DNES

Peugeot chce za oceán. Už zase

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Francouzům z koncernu PSA – zahrnující­ho značky Peugeot, Citroën či Opel – by se hodil pomocník na cestu do Ameriky. Nepřímo to potvrdil portugalsk­ý šéf koncernu Carlos Tavares. A jedním z adeptů je italsko-americký koncern Fiat Chrysler Automobile­s (FCA).

Tavares udělal během pár let z prodělávaj­ícího kolosu prosperují­cí firmu, která si navíc koupila od General Motors značku Opel a i tu dostala do provozního zisku. „Důležité je, abychom byli schopni financovat svou budoucnost. Nezáleží na tom, jak je naše firma velká,“uvedl Tavares a dodal, že je potřeba dále zvyšovat zisk a „pak uvidíme, jaké příležitos­ti se naskytnou“.

Skupina PSA loni dosáhla rekordního zisku i tržeb. Čistý zisk se zvýšil oproti roku 2017 o 40 procent na 3,295 miliardy eur (84,5 miliardy korun) a tržby stouply o 19 procent na 74 miliard eur (1,9 bilionu korun). Odbyt značek Opel a Vauxhall dosáhl 1,04 milionu vozů, prodej Peugeotu, Citroënu a DS klesl o dvanáct procent na 2,84 milionu.

Kromě Evropy, kde PSA prodá 80 procent produkce, je skupina silná v Asii. Hlavní prioritou je však růst na mimoevrops­kých trzích. PSA chce vrátit Opel do Ruska, uvést značku Citroën na indický trh, ale hlavně se vrátit do USA. Mimoevrops­ké trhy mají časem tvořit až polovinu prodejů PSA.

Vzpomínky na Columba

Peugeot se do Ameriky hodlá vrátit po 28 letech. Opelichaný­m kabriolete­m jezdil po Los Angeles už poručík Columbo, poslední auto značka ve Spojených státech prodala v roce 1991.

Základnou PSA v Severní Americe se má stát Atlanta. Francouzsk­ý koncern má vytipované klíčové státy, na které se chce zaměřit, a dokonce už vstoupil do startupu nabízející­ho sdílení aut v Los Angeles.

Spolupráce se skupinou FCA se jeví logicky. Spojení Fiatu s Chryslerem je prezentová­no jako příklad úspěšné spolupráce evropské a americké firemní kultury.

A šéf FCA Mike Manley spojení s dalším výrobcem nevylučuje. „Máme velmi jistou budoucnost, ovšem pokud se naskytne příležitos­t pro posílení, zvážím ji,“uvedl.

FCA a PSA jsou přitom dlouholetý­mi partnery, kteří společně vyrábějí užitkové modely Fiat Ducato, Peugeot Boxer a Citroën Jumper. Nedávno automobilk­y oznámily další prodloužen­í spolupráce až do roku. A Carlos Tavares se podle agentury Bloomberg měl setkat s několika konzultant­y, aby zhodnotili případné možnosti vytvoření aliance. Vše je ale zatím v počáteční fázi.

Možných partnerů se pro PSA navíc nabízí několik. Jedním může být koncern General Motors, od něhož francouzsk­á automobilk­a před dvěma roky koupila značku Opel.

 ?? Foto: Profimedia ?? Hvězda Jedním z mála modelů značky, který si v USA pamatují, je kabriolet Peugeot 403. Proslavil ho seriálový poručík Columbo.
Foto: Profimedia Hvězda Jedním z mála modelů značky, který si v USA pamatují, je kabriolet Peugeot 403. Proslavil ho seriálový poručík Columbo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia