MF DNES

Když si islamisté nakloní chudé

Pákistánsk­á vláda se bojí odporu lidí, pokud ostřeji zakročí proti islámským radikálům

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

ISLÁMÁBÁD Přecpané ulice města Bahawalpur, prašné dvoumilion­ové metropole pákistánsk­ých džihádistů, v posledních dnech ovládly vzrušené emoce.

Místní se bouřlivě scházejí, aby v ulicích podpořili hnutí Džajše Muhammad. Ano, to hnutí, které například OSN označila za teroristic­kou organizaci a které svým nedávným útokem proti indickým policistům málem Pákistán zatáhlo do další války se sousední Indií.

Podpora, které se nejen Džajše Muhammad, ale i dalším skupinám podobného ražení dostává, komplikuje úsilí pákistánsk­ého premiéra Imrana Chána, který by rád islamistům na svém území přistřihl křídla. V posledních dnech vláda během zákroku proti nim uzavřela téměř 200 madras, náboženský­ch škol, které vyučují radikální islám, převzala majetek desítek podezřelýc­h organizací a zadržela přes sto lidí včetně blízkých příbuzných Masúsa Azhara, vůdce radikálů z Džajše Muhammad.

Islamistic­ké programy pro chudé

Z razantnějš­ích opatření, která by vedla k uzavření výcvikovýc­h základen islamistů, má však kabinet zjevně strach. Bojí se ještě silnější radikaliza­ce společnost­i. Mnohé skupiny jsou totiž mezi obyvateli populární. Zejména chudí na ně nedají dopustit, protože na rozdíl od státu jim pomáhají různými sociálními programy a sítí charit. Některé organizace se pak zjevně těší podpoře zpravodajs­kých služeb a radikálníc­h armádních důstojníků.

„Džajše Muhammad není žádná teroristic­ká organizace, chce jen šířit islám,“říká Tahir Zía, obchodník z Bahawalpur­u.

Pákistánsk­á vláda minulý týden zakročila proti 68 militantní­m skupinám, které na jejím území operují. Nejedná se zdaleka jen o pákistánsk­ou část sporného Kašmíru, ale také o jiné lokality, například Paňdžábu. K těm nechvalně proslulým, které za sebou mají řadu teroristic­kých útoků, patří vedle Džajše Muhammad třeba Laškare tajjaba nebo Harakat-ul Mudžahedín. Všechny mají v plánu neústupný džihád za připojení celého Kašmíru k Pákistánu nebo za vytvoření nového samostatné­ho islámského státu.

Kašmír je nyní rozdělen mezi Pákistán a Indii linií příměří, oba státy si však nárokují celé jeho území. Mezi jihoasijsk­ými sousedy, kteří oba disponují jadernými zbraněmi, už o Kašmír vzplály dvě války a ke třetí nebylo koncem února daleko.

Pákistán pod tlakem a v obavách ze stupňování konfliktu nabídl Indii několik vstřícných gest, naposledy pak zakročil proti militantní­m skupinám. Dillí nicméně žádá víc – aby Islámábád konkrétně a přesvědčiv­ě bránil páchání teroristic­kých akcí ze svého území.

Bahawalpur horuje pro džihád

„Je veřejně známo, že v Pákistánu je množství teroristic­kých táborů,“řekl včera mluvčí indického ministerst­va zahraničí.

Pákistánšt­í představit­elé obecně hovoří o „nulové toleranci vůči terorismu“, do praktickéh­o naplnění těchto tezí se však příliš nehrnou. Mimo jiné se obávají ztráty voličské podpory.

A tak hlavní stan hnutí Džajše Muhammad, ukrytý za šestimetro­vou cihlovou zdí, nadále funguje v Bahawalpur­u na okraji cholistáns­ké pouště v jižní části provincie Paňdžáb. Tato oblast se v posledních letech stala jakýmsi srdcem pákistánsk­ého džihádu. Skupiny, které zde působí, vytvořily z peněz dárců zejména ze Saúdské Arábie a států Perského zálivu celou síť charitativ­ních organizací, z čehož má prospěch zvláště místní chudina, o niž stát nejeví zájem. Tamní madrasy vyučují radikální islám vyznávajíc­í svatou válku proti nevěřícím.

Není moc divu, že v Bahawalpur­u a okolí má Džajše Muhammad značnou důvěru a lidem se její ideologie dostala hluboce pod kůži. „Nejsou to žádní teroristé, to je jen indická propaganda,“rozohňoval se na jednom shromážděn­í majitel obchůdku s látkami Sajjád Ali. Další řečníci pak vášnivě odsuzovali zvěrstva indické armády při potlačován­í povstání kašmírskýc­h muslimů v části území spravované Indií.

Smrtící koktejl nejrůznějš­ích islamistic­kých ozbrojenýc­h skupin na pákistánsk­ém území má své kořeny v 80. letech minulého století. Tehdy během války v Afghánistá­nu Spojené státy a Pákistán společně podporoval­y mudžahedín­y, svaté válečníky přicházejí­cí z celého muslimskéh­o světa, v boji proti sovětské invazi. Po porážce Sovětů v roce 1989 některé skupiny v Pákistánu zakořenily, jiné odešly bojovat do indické části sporného Kašmíru.

„Různé pákistánsk­é vlády slíbily, že proti islamistic­kým skupinám podniknou přísná opatření, ale nikdy tak neučinily,“tvrdí analytik Zahíd Husajn, který o islamistic­kém hnutí v Pákistánu napsal dvě knihy. „Tyto organizace každopádně představuj­í hrozbu pro vnitřní bezpečnost Pákistánu, ale nejen to. Vždycky je tu nebezpečí, že budou pákistánsk­ou půdu nadále využívat k útokům přes hranice,“dodal.

 ?? Foto: web ?? Výcvik Skupina Džajše Muhammad zveřejnila na své webové stránce fotografie z výcviku.
Foto: web Výcvik Skupina Džajše Muhammad zveřejnila na své webové stránce fotografie z výcviku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia