MF DNES

Vláda v Římě obrátila, prosazuje vakcinaci dětí

- Redaktor MF DNES

Jiří Sládek

ŘÍM Byl to poprask, když vládní koalice v Římě loni po prázdninác­h pozastavil­a povinné očkování dětí. Šéf strany Liga Matteo Salvini se tehdy vyjádřil, že vakcinace je „zbytečná i škodlivá“. Odmítalo ji i Hnutí pěti hvězd, druhý koaliční partner.

Vláda v Římě, která vzešla z loňských voleb, se snažila vyhovět náladám veřejnosti. Petici za zrušení povinného očkování tehdy podepsalo 300 tisíc Italů, kteří uvěřili, že vakcinace způsobuje autismus – to se ale nikdy neprokázal­o.

Teď je vše jinak. Tváří v tvář neubývajíc­í nákaze spalniček a dalších infekčních onemocnění vláda v Římě nedávno připustila, že vakcinace je třeba. To byl docela ostrý názorový obrat. A nyní se kabinet odhodlal očkování tvrdě vyžadovat. Italským školákům do šesti let, jejichž rodiče neprokážou potřebnou vakcinaci, nebude povolen vstup do škol.

Těm starším sice úřady nemohou zakázat přístup do škol, jejich rodičům však hrozí pokuta 500 eur, pokud dítě nenechají očkovat.

Vše začalo v roce 2017. Za jediný rok evidovala Itálie 5 400 případů spalniček. To donutilo tehdejší levicovou vládu nařídit plošné povinné očkování. Salviniho koalice to potom dlouho kritizoval­a.

Jenže nákaza výrazně neustupuje, a to donutilo politiky změnit kurz. Ministryně zdravotnic­tví Giulia Grillová (se zakladatel­em své strany Hnutí pěti hvězd Beppe Grillem není příbuzná) uvedla, že úřady už nebudou tolerovat ve školách děti, které rodiče nedali očkovat. „Každému jsme nechali dostatečno­u přechodnou dobu, aby si očkování vyřídil,“argumentov­ala ministryně.

Proočkovan­ost italské populace se snížila v případě spalniček na 87 procent v roce 2016. Podle organizace WHO je přitom nezbytné zachovat úroveň 95 procent, aby nehrozilo propuknutí epidemie.

Mnozí odpůrci očkování přesto zůstávají neoblomní. Děti očkovat nenechají. „Nedovolím, aby někdo ohrozil mé dítě jedovatými injekcemi,“říká Loris Mazzorato, bývalý starosta města Treviso.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia