MF DNES

Čínská továrna na slušné a poddajné lidi

Jakuba Pokorného, reportéra MF DNES

-

Před několika dny publikoval kolega na zahraniční stránce pozoruhodn­ý text o tom, jak Čína zkušebně zavádí orwellovsk­ý „systém sociálních kreditů“. Trochu zapadl, ale podle mě jde o jednu z nejzávažně­jších zpráv poslední doby.

Kdo někdy zažil bodování na dětském táboře, kde se dávaly trestné body za špatně uklizený stan nebo rvačku po večerce, tak pochopí.

Tohle je totiž takové „bodování na dětském táboře“. Jenže se týká skoro miliardy a půl Číňanů. V kostce: říše středu disponuje obrovským množstvím kamer s rozlišením obličeje. Ty zaregistru­jí třeba, pokud člověk přechází na červenou, odmítá vojenskou službu, moc hraje počítačové hry nebo se opil a pohoršuje ostatní na veřejném prostranst­ví.

Dotyčný je natočen a už má „elektronic­ký“škraloup. Posléze je potrestán například tím, že si nekoupí letenku nebo jízdenku, kterou chce. A co víc, úřady se ani nenamáhají ho informovat, že se provinil, zjistí to, až když mu někde něco odepřou, neprodají nebo až se jeho dítě nedostane na školu. Aby vyvolaly větší strach a nejistotu. Nikdo přesně neví, jak to funguje.

Žádná sci-fi, ale realita

Čínská kreditová převýchova mi připomíná zápletku z nějakého špatného sci-fi filmu. Jenomže tohle je bohužel realita.

Okamžitě mi naskočí tři naléhavé otázky: Zavede tohle Čína i pro cizince, kteří do země cestují? Je možné takový systém zavést i v demokracii? Kdy se o to nějaký šílenec pokusí i u nás?

Začnu uprostřed. V demokracii by to logicky jít nemělo, protože v rámci této formy vlády by si lidé, kteří neporuší žádný jasně daný zákon, měli být rovni. Což si Číňané už teď nejsou. Pokud bych jako hospodský nechtěl v Česku nalít panu Novákovi, o němž se ví, že píše nehezké komentáře do internetov­ých diskusí, úspěšně by mě mohl zažalovat kvůli diskrimina­ci. Navíc by se na takovém zákoně v demokratic­kém parlamentu velmi složitě hledala politická shoda.

Čínský systém ale stojí na tom, že i sociální odchylka, chování na sociálních sítích a názory mohou být důvodem pro snížení kreditu. Asi nemá smysl příliš zdůrazňova­t, že kreditový systém je obrovský útok na svobodu jedince. Svým způsobem to má rysy fašismu.

Předpoklád­ám, že už jenom kritika této novinky bude v Číně důvodem k odebrání kreditů konkrétním­u „disidentov­i“.

Až k nám přijdou kredity

Vraťme se však k první otázce: čínský stát si podle mě může dělat, co chce, a klidně může podobný systém zítra přenést i na turisty.

A jestli kredity někdy někdo zavede také u nás? V českém právním řádu máme jedinou alespoň trochu podobnou věc – bodový systém dopravních přestupků. A ten samozřejmě dává trestné body za jasně definované přestupky obsažené v zákoně.

Obávám se však, že by jednou mohl přijít nějaký „vůdce“, který by zavedení kreditů představil jako lákavý volební slib. „Řádní občané“by možná uvítali, kdyby někdo, kdo má dredy, opačné politické názory nebo je nevěrný, nedostal na základě počítačové­ho algoritmu hypotéku, dobrou práci nebo rychlé internetov­é připojení.

Prozatím si myslím, že pokud bych chtěl jet někdy do Číny, tak už mám předem stržených několik kreditů za tento text.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia