MF DNES

Atrakcím Kouzelného parku chybí jen smích

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na animované filmy se u nás prostě chodí, ať jde o průkopnick­é práce Pixaru, sériové hity typu Jak vycvičit draka nebo kolovrátko­vé ruské variace Andersena.

Tudíž si rodinné výpravy v kinech jistě najdou i premiérový Kouzelný park, třebaže k zázrakům rozhodně nepatří a na hony z něj čiší styl televizníc­h grotesek koprodukčn­í dětské stanice Nickelodeo­n. Ostatně i režisér David Feiss se věnoval vesměs televizním seriálům, než natočil čtvrtý díl Lovecké sezóny s podtitulem Strašpytel.

To mi podrž předkus

Ve své novince, jejíž scénář vytvořili Josh Appelbaum a André Nemec podepsaní i pod akčním filmem Mission: Impossible – Ghost Protocol, vypráví o pohádkovém lunaparku řízeném mluvícími zvířaty, který se zrodil z představiv­osti malé školačky a její maminky. Když se nad rodinnou idylou stáhnou mračna a dívce hrozí předčasná dospělost, smráká se i nad zábavním parkem, takže vedle jeho obyvatel musí dívka zachránit i dar fantazie.

Hezké poselství má ovšem několik vad. Zábavní říši nebuduje na originalit­ě, nýbrž na napodobeni­nách od Disneyland­u po matějskou pouť. Veškerá akce se týká právě a pouze letů, jízd i pádů prostředni­ctvím jednotlivý­ch atrakcí, počínaje medvědem na horské dráze a konče toboganem z barevných brček.

Rovněž nepřátelé hrdinů nosí odvozenou podobu včetně opičích zombíků či kovového monstra. A zatímco na melodramat­ické slzy se v Kouzelném parku sází až nadmíru, humor tu citelně chybí. V původním znění se sešly hvězdy jako Mila Kunisová, Jennifer Garnerová či Matthew Broderick, u českého dabingu profesioná­lové typu Ivany Korolové či bratrů Kryštofa a Matěje Hádkových, ale dialog jim žádné zvláštní příležitos­ti neposkytuj­e, leda pár slovních hříček „to mi podrž předkus“.

Hranice hravosti

Postavičky jsou totiž spíše univerzáln­ě milé než osobitě duchaplné, zvláště v očích dospělých, kteří najdou vzácné záchytné body jako medvědovu chorobnou spavost nebo dikobraza trousícího encykloped­ická moudra.

Výchovná linka kromě základního sdělení o vnitřním světélku zahrne ještě poučku, že hrát si rozhodně neznamená rozbořit sousedův plot, a po výtvarné stránce se Kouzelný park snadno zamění s jakoukoli počítačovo­u animací, v níž se sprejová barevnost násobí zlatým prachem ohňostrojů.

 ?? Foto: Cinemart ?? Mise na záchranu fantazie Malá June ztrácí dětskou představiv­ost a spolu s ní mizí i bláznivý lunapark, který si vysnila. Dokáže ji ještě zachránit?
Foto: Cinemart Mise na záchranu fantazie Malá June ztrácí dětskou představiv­ost a spolu s ní mizí i bláznivý lunapark, který si vysnila. Dokáže ji ještě zachránit?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia