MF DNES

Hrát Hilara? Zarazily jsme se všechny

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Zní to trochu suchopárně. Dramatik, dramaturg, režisér a kritik, který „proměnil zdejší divadlo“. Osobnost Karla Huga Hilara (1885–1935) se stane hlavním hrdinou zítřejší premiéry pražského Národního divadla nazvané Za krásu.

„Myslím, že jsme se zarazily všechny. Bály jsme se, že to bude představen­í pro pár milovníků divadla a studenty divadelní vědy,“přitakává Martina Preissová, která se v roli Hilara objeví spolu s Janou Strykovou, Alenou Štréblovou a Kateřinou Císařovou. „Režisér Daniel Špinar a hlavně text samotný nám ale pochyby vyvrátili,“pokračuje herečka.

„Hilar byl neuvěřitel­ná studnice moudra o práci. Když divák v představen­í vymění slovo divadlo za jakoukoli jinou profesi, tak ho to uchvátí stejně jako nás. Myšlenky jsou sto let staré, ale neuvěřitel­ně platí i dnes,“pokračuje Preissová. „V průběhu práce jsme se tedy přesvědčil­y, že hrát o Karlu Hugovi Hilarovi má neskutečný smysl.“

Ženský pohled

Postavu režiséra, který zanechal v Národním divadle tak velkou stopu a mimo jiné na jeho jeviště přivedl herecká esa Zdeňka Štěpánka či Václava Vydru, ztvární všechny čtyři herečky naráz. Ve vedlejších rolích je doplní několik dalších externiste­k. Celkem tedy před diváky předstoupí více než desítka Hilarů.

„To je nápad režiséra. Hilar se totiž herečkám opravdu věnoval, divadelní divy u něj dosahovaly neskutečný­ch výkonů. Ženský pohled vnáší do mužského praktičnos­t, což představen­í sluší. Vtip, proč ho hrají jen ženy, z toho nakonec vyleze,“naznačuje Preissová a dodává, že divák na chvíli nahlédne i do zákulisí režijní práce.

Za krásu navíc uvádějí na Nové scéně trochu netradičně, diváci totiž budou sedět na jevišti a herečky naopak hrají mezi sedadly velkého sálu.

 ?? Foto: Petr Neubert ?? Martina Preissová v roli Karla Huga Hilara.
Foto: Petr Neubert Martina Preissová v roli Karla Huga Hilara.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia