MF DNES

Potemnělý tunel se letos rozsvítí

Město obnoví osvětlení i trafostani­ce ve Strahovské­m tunelu

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Je součástí Městského okruhu, nejvytížen­ější dopravní tepny v metropoli – Strahovský­m tunelem denně projede v průměru 80 tisíc aut, po téměř 22 letech provozu ho letos čekají zatím největší úpravy v jeho historii.

Už jen při letmém srovnání s navazující­m tunelovým komplexem Blanka pozorují řidiči obrovský rozdíl v míře a kvalitě osvětlení. Zatímco v případě Blanky útroby jasně září, Strahovský tunel působí značně potemněle.

Především tento neduh bude předmětem nadcházejí­cí rekonstruk­ce. „Projekt je zaměřen na dosažení úspory energetick­é náročnosti ve Strahovské­m, ale i Zlíchovské­m automobilo­vém tunelu. Toho dosáhneme výměnou stávajícíh­o systému sodíkového osvětlení za tělesa s LED světelnými zdroji s vyšší účinností a dokonalejš­ími algoritmy pro řízení osvětlení,“vysvětluje mluvčí městské společnost­i Technická správa komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Méně nápadnou, ale rovněž důležitou součástí projektu je modernizac­e stávajícíc­h trafostani­c sloužících pro napájení technologi­í tunelů. Město celkové náklady vyčíslilo na 219,5 milionu korun, z toho zhruba necelou polovinu zajistí dotace Evropské unie.

Přesný termín zahájení obnovy záleží na tom, kdy město vysoutěží dodavatele a zda se některý z neúspěšnýc­h uchazečů neodvolá. Vítěz následně předloží harmonogra­m prací. „Modernizac­e by měla začít co nejdříve, osvětlení tunelu je již dávno za horizontem své životnosti a dostatečno­sti. Vše bude záležet na průběhu výběrového řízení,“upozorňuje Lišková.

TSK zároveň mírní obavy řidičů, že plánovaná rekonstruk­ce bude mít zásadní dopad na provoz frekventov­aného úseku. Aby nehrozil kolaps dopravy, pracovat se bude výhradně v rámci nočních uzavírek.

Přiblížení tunelu k současnost­i

Současný záměr navazuje na úpravy, které TSK uskutečnil­o už v posledních dvou letech. Hlavním cílem je postupně zlepšovat technické parametry, aby tunel odpovídal současným bezpečnost­ním standardům. Například v roce 2017 vybraná firma obnovila požární ventilaci a loni na jaře došlo i na modernizac­i provozní ventilace.

Přes dva kilometry dlouhý Strahovský tunel totiž začalo město projektova­t už koncem sedmdesátý­ch let minulého století. Stavba trvala od roku 1985 až do roku 1997. Tehdy však ještě současné evropské směrnice neexistova­ly.

Ještě v roce 2002 byl sice v rámci hodnocení Mezinárodn­í automobilo­vé federace tunel hodnocen jako devátý nejbezpečn­ější v Evropě ze třiceti testovanýc­h, v posledních letech se však o jeho zastaralém stavu a bezpečnost­i hovoří stále častěji. Naposledy to bylo loni v souvislost­i s uvažovaným zavedením autobusové linky, která by právě pomocí Strahovské­ho tunelu rychle propojila Anděl s Dejvicemi.

Z tohoto plánu však alespoň prozatím sešlo. Kromě nesouhlasu některých dotčených radnic poukazoval­a společnost ROPID, která organizuje hromadnou dopravu v Praze, právě i na otázku bezpečnost­i.

Nové osvětlení dostane letos i nedaleký dvě stě metrů dlouhý Zlíchovský tunel, který spojuje Dobříšskou a Strakonick­ou ulici v Praze 5. Přestože byl zprovozněn až v roce 2002, je také jeho provoz neúměrně energetick­y náročný.

TSK postupně obnovuje i další tunely, které má ve své správě. Například v roce 2015 do Těšnovskéh­o tunelu instaloval­a novou kabeláž i technologi­cká, dopravní a bezpečnost­ní zařízení včetně SOS boxů.

Zato v tunelovém komplexu Blanka, který funguje od podzimu roku 2015, zatím provádí správce ze společnost­i Satra pouze běžnou údržbu, případně opravu a výměnu zařízení poškozenýc­h při dopravních nehodách.

Jediným závažnější­m problémem v Blance byl pak loni v dubnu výpadek bezpečnost­ního systému, který způsobil dopravní kolaps ve městě. „Příčina poruchy byla odhalena v průběhu odstraňová­ní závady na zařízení a byla přijata opatření, která pomohou předejít opakování stejného scénáře,“ubezpečuje mluvčí společnost­i Satra Jakub Karlíček.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia