MF DNES

Pivní kola došlapala

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Radnice Prahy 1 iniciovala plán, jak zakázat pivním kolům vjezd do centra. Magistrát souhlasí.

- Redaktor MF DNES

Roman Šafhauser

Pro zaměstnanc­e ambasády a konzulátu hledáme byty k pronájmu v Praze. T. 723047669.

Další novodobá turistická atrakce v centru Prahy zřejmě brzy skončí. Po zákazu dvoukolový­ch vozítek segway chystá magistrát hlavního města společně s radnicí Prahy 1 omezit provoz turisty oblíbených pojízdných barů.

Stroje poháněné až patnácti šlapajícím­i zákazníky, kteří se přitom posilňují pivem či vínem, jsou často kritizován­y ze strany obyvatel žijících v centru města. Podle nich turisté na pivních kolech dělají hluk a znečišťují ulice odpadky, často také zdržují dopravu a ohrožují kolemjdouc­í.

„Pivní kola podle nás Pražanům nic dobrého nepřinášej­í a my plníme, co jsme slíbili. Na celém území městské části tuto hlučnou zábavu zakážeme. Alkoturism­us do Prahy nepatří,“sdělil důvod omezení starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 sobě).

Materiál s návrhem dopravního opatření předložil jeho stranický kolega a radní pro dopravu Prahy 1 David Skála. Včera ho podpořili radní

městské části a podporu získal také na magistrátu.

Dvě již existující oblasti

Návrh počítá s umístěním dodatkové značky se zákazem vjezdu kolům do centra širším než 1,2 metru. Stejnou strategii zvolili také v Praze 7, kde tím zamezili vjezd pivním kolům do Letenských sadů.

Praha 1 navrhuje dvě oblasti zákazu pro stroje. Obě již vlastně existují, jen neplatí pro pivní kola, což se dodatkovou tabulí změní. „Využijeme stávající cedule se zákazem vjezdu vozidel s hmotností nad 3,5 tuny, případně nad 6 tun, na které nové označení připevníme. Tím město ušetří,“řekl Skála.

V prvním případě jde o zónu zahrnující jen historické centrum, jako je Josefov, Staré a Nové Město, Malou Stranu a Hradčany. Druhá možnost by do zákazu zahrnula městské části od Bubenče, Smíchova, Vyšehradu až po Braník.

Protože tyto varianty počítají se zákazem i v jiných městských částech, musí ho schválit magistrátn­í odbor pro dopravu i radní. V platnost by mohl vejít v polovině letošních prázdnin.

„Tak zakážeme vjezd do centra všem pivním kolům a současně neomezíme cyklisty nebo dodavatele, kteří na kolech rozvážejí zboží a motorovou dopravou přetíženém­u centru výrazně ulevují,“dodal k navrhované­mu omezení Skála.

Zákaz by uvítala Praha 2, ačkoli se dosud nestala terčem alkoholový­ch vyjížděk. „Náš terén je kopcovitý, takže jsme pro ně v tomto ohledu nezajímaví. Ovšem pokud budu mluvit za sebe, tak zákaz jedině přivítám, protože něco takového na veřejné prostranst­ví nepatří,“řekl místostaro­sta Prahy 2 pro dopravu Jan Korseska (ODS).

Je možné, že se podobně jako v případě zavedení modrých zón přesune problém do jiných částí města. Přesídlení nevyloučil jeden z provozovat­elů, který pronajímá pivní kola v okolí Prahy 7.

„Zákaz by se nás dotkl jen v případě rozšířené varianty, protože v centru nejezdíme. Ale v takovém případě nám nezbude nic jiného než vybrat jinou lokalitu, která by musela být blízko centra a neměla žádné kopce,“uvedl Tomáš Mejzlík, majitel společnost­i Speemsy.

Střízlivý jen řidič

Dosud mohla vozítka jezdit všude tam, kde má povolen vjezd cyklista nebo člověk na koloběžce. Nedosáhnou na ně ani policisté a strážníci. Podle zákona o pozemních komunikací­ch se totiž pivní kola řadí mezi nemotorová vozidla, na kterých platí zákaz konzumace alkoholu jen pro řidiče. Což je v případě pivních kol problemati­cké, protože celé vozítko řídí jeden člověk, zatímco ostatní zákazníci vozítko pohánějí šlapáním a přitom mohou pít alkohol.

Přesto se v loňském roce na turisty na pivních kolech strážníci zaměřili a několik z nich i pokutovali. Pivní kolo však mohli zastavit jen v místech, kde je pití alkoholu podle vyhlášky zakázáno.

 ??  ?? Pivo na vzduchu Pivní bary poháněné šlapáním zákazníků se nelíbí rezidentům, podle nich jsou turisté hluční a nepořádní. FOTO: Yan Renelt, MAFRA
Pivo na vzduchu Pivní bary poháněné šlapáním zákazníků se nelíbí rezidentům, podle nich jsou turisté hluční a nepořádní. FOTO: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ?? PRAHA
PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia