MF DNES

Půl století v sedle sparťanské rolby

Legenda hokejové Sparty Vladimír Nováček se ohlíží za padesáti lety v profesi ledaře.

- hokejový reportér MF DNES Anton Zelenko

Ač to jeho jméno praví, ve svém oboru rozhodně nováčkem není. Vždyť Vladimír Nováček dělá rolbaře hokejové Spartě už více než půl století, kdy se mu holešovick­á aréna stala druhým domovem. „Dá se to tak říct. Navíc bydlím nedaleko odsud, na Proseku,“přikyvuje 83letý ledař.

Odečtěte si padesát let a dostanete se k věku, kdy se dostal k neobvyklé profesi řidiče rolby na zimním stadionu. „Dělal jsem tehdy strojařinu, k tomu jsem tady u Fučíkárny vozil hudebníky. Kamarád, co tenkrát v hale pracoval, mi řekl: Pojď dělat ke mně!“popisuje události roku 1968.

Jeho nástup do nové profese však pozdržela srpnová invaze, Nováček se ve Sportovní hale hlásil až v říjnu. „Tenkrát bylo všechno v plenkách,“vypráví v malé místnůstce se stolem a židlemi, která ve studené aréně působí jako vyhřátá oáza.

Vedle v garáži stojí stará červeno-bílá rolba, za vraty u mantinelů jsou dva novější žluto-bílé modely. „Když jsem začínal, měli jsme mašinu dieselku a pak ještě jeden, vůbec první stroj. Ten sestavil z džípu nějaký Šeberka,“vzpomíná Nováček na průkopníka, k němuž se také váže zajímavý příběh. Jako závodník ploché dráhy měl blízko k hokejistům, jež komunisté společně s ním zatkli v zinscenova­ném procesu v roce 1950. O 12 let později se Šeberka jako vězeň podílel na přestavbě holešovick­é haly pro sportovní účely.

Nováček ukazuje na podlahu: „Tady pod námi byla chodba, kde se skladovalo 200 flašek s kyslíkem. Začalo hořet a všichni z haly utekli, jen on sebral hadici a vodou začal chladit lahve. Fakticky zachránil halu před tím, aby vyletěla do vzduchu.“

Hrdinský čin vynesl Šeberkovi osvobození a práci v nové Sportovní hale. V těch dobách se však údržba ledu prováděla všelijak. Zatímco na Štvanici muselo naběhnout třicet chlapů s hrably, které vystřídaly sáňky s vodou, Šeberka přišel s vynalézavě­jší metodou: k terénnímu autu přivázal nádrže a improvizov­aná rolba byla na světě. „Pořád mi říkali, abych na tom jezdil pomalu. Ale i když jsem neposlechl a uháněl co nejrychlej­i, zabral mi led třeba 25 minut,“směje se Nováček.

Od té doby prožil v dnes už stařičké aréně spoustu významných zápasů a turnajů. Velkým zážitkem pro něj byly světové šampionáty, které se v 70. letech konaly v Praze dvakrát. „Pokaždé to něco znamenalo, hlavně když se vyhrávalo s Rusáky,“dívá se na černobílou fotografii u rolby z MS 1978, kde Českoslove­nsko porazilo tehdejší hokejovou velmoc ve skupině 6:4. V posledním utkání však reprezenta­ce prohrála 1:3 a brala „jen“stříbro.

Sportovní hala byla domovem také pro Spartu, jež se domácího titulu dočkala v roce 1990 po 37 letech. „Byly to krásné roky, které tu

přetrvával­y s trenérem Frantou Výborným. Byl to srdcař, dovedl mančaft stmelit,“vypráví Nováček a oprašuje fotografii hráčů a realizační­ho týmu ze sezony 2005–06, kdy klub opanoval extraligu. Rok nato znovu, zatím však naposledy.

V roce 2015 opustila Sparta tradiční domov a přesunula se do moderní O areny v Libni. Vysloužilá Tipsport aréna už týmu slouží pouze k tréninkům, stále zde však sídlí vedení klubu. „Ten přesun mě mrzí. Chybí nám kontakt s týmem, spousta fanoušků chtěla, aby se Sparta vrátila. Není to už prostě ono. Už co tady hrával ten Lev, začalo být jasné, že se něco bude dít,“narážel Nováček na již zaniklý klub Lev Praha, který hrál KHL v letech 2012–2014. Ironicky si u toho poklepe na bundu se znakem mezinárodn­í soutěže, jež mu připomíná úspěšný, leč zkrachoval­ý projekt. „Neměl jsem tu dobu rád, bylo to divné. Měli separé šatnu na druhé straně haly. Byli jsme rádi, že skončili,“nešetří upřímností drobný ledař.

Sparta se mu za půl století věrnosti odvděčila dresem s jeho jménem a číslem padesát, což Nováčkovi udělalo obrovskou radost. „Bylo to moc milé. Než jsem si ho uložil doma, musel jsem ho leckde ukázat. Kdo ví, třeba brzy zavítá i sem,“vzhlédne ke stropu místnosti, který jako v miniaturní aréně zdobí památeční sparťanské dresy.

 ?? Foto: www.hcsparta.cz ?? Za věrnost Mistr rolby Vladimír Nováček dostal sparťanský dres s číslem, jež upomíná půlstoletí jeho služeb. Vedle něj asistent trenéra Jaroslav Nedvěd, vlevo obránce Jan Piskáček a vpravo útočník Lukáš Pech
Foto: www.hcsparta.cz Za věrnost Mistr rolby Vladimír Nováček dostal sparťanský dres s číslem, jež upomíná půlstoletí jeho služeb. Vedle něj asistent trenéra Jaroslav Nedvěd, vlevo obránce Jan Piskáček a vpravo útočník Lukáš Pech
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia