MF DNES

Nevyšlo to

Nejslavněj­ší fotbalový klub a Zinédine Zidane, díl druhý. Začnou ho nákupy za 9 miliard. Biatlonist­ka Markéta Davidová na malý glóbus nedosáhla

- Fotbalový reportér MF DNES

Jan Palička

Je to přesně 286 dní, co v emotivním vystoupení prohlásil: „Real Madrid mi dal úplně všechno a já jsem přesvědčen­ý, že teď potřebuje nové metody a změnu, aby mohl vyhrávat dál.“Zinédine Zidane se rozloučil. Jako král.

Jako nedotknute­lná legenda, která těžko může dosáhnout víc. Jenže teď musí.

Zidane se vrátil, aby Real probudil, aby ho znovu naučil vítězit.

Bude to fuška a možná nejtěžší úkol jeho unikátní fotbalové kariéry.

Zizou, jak mu celý svět přezdívá, byl už na hřišti dokonalý, s neustále oroseným čelem kouzlil s míčem jako nikdo jiný, dělal finty, dával nádherné góly, získával trofeje. S Francií vyhrál mistrovstv­í světa, doma ve vitríně mu svítí i Zlatý míč z roku 1998. Jako začínající trenér zvládl to, co nikdo jiný. Za dva a půl roku přivedl Real ke třem prvenstvím z Ligy mistrů, což je matematick­ý i sportovní unikát.

„Je skvělé být zpátky,“řekl, než včera odstartova­l první trénink.

Ano, na jednu stranu je to opravdu skvělé, protože Zidane považuje Real za svou rodinu, ovšem zároveň je ten návrat nesmírně zavazující. Tak složité dobrodružs­tví ještě Zidane snad nikdy absolvovat nemusel. Proč? Protože bude muset najít nového vůdce, nového bombarďáka, novou tvář celého klubu. Bez fenomenáln­ího Cristiana Ronalda, který od léta kope za Juventus, totiž Real ztratil nejen zabijácký instinkt, ale také výjimečné postavení.

Ale jak a kde se hledá „nový Ronaldo“?

Kdo ví, jestli to není Mission Impossible.

Než dojede aktuální sezona, kterou královský klub zpackal na všech frontách, má Zidane čas, aby rozklížené mužstvo oživil a vrátil na správnou cestu. Začíná už v sobotu odpoledne doma proti Celtě Vigo.

Je vysoce pravděpodo­bné, že impulz „ZZ“zapůsobí, ovšem to zásadní proběhne až v létě. Zidane se musí trefit do správných posil. Upřímně, těžko by se na lavičku vracel, kdyby neměl od prezidenta Péreze slíbeno, že bude mít volnou ruku a luxusní rozpočet na nákupy.

Zpravidla dobře informovan­é španělské deníky tvrdí, že staronový trenér, který podepsal smlouvu do roku 2022, může utratit až devět miliard korun. Na fotbalové burze to znamená, že si Real může pořídit klidně celou sestavu, ale v opačném extrému jen jediné eso.

Z gigantů se skloňují čtyři jména.

Brazilský šampion Neymar z Paříže.

Francouzsk­ý

Mbappé z Paříže.

Belgický hrdina Eden Hazard z Chelsea.

Dánský mozek Christian Eriksen z Tottenhamu.

Pokud by se Zidanovi chtělo získat jednoho ze dvou pařížských supermanů, dost možná by na to skutečně padl celý slíbený rozpočet. Pravděpodo­bnější je proto varianta dvou hvězd z anglické ligy.

Hazard by přinesl tolik chybějící originalit­u i hladovost, která zmizela s odchodem Cristiana Ronalda, přihrávkov­ý virtuos Eriksen by byl alternativ­ou za stárnoucíh­o Chorvata Luku Modriče, který sice vyhrál zázrak Kylian Zlatý míč za rok 2018, ovšem od podzimu vypadá vyčichle. Mimochodem, na seznamu případných odchodů je rovněž Gareth Bale, ze kterého Real před pěti lety udělal nejdražšíh­o fotbalistu všech dob. Během Zidanovy první štace však zapadl, ti dva si příliš nerozuměli.

„Real na tom není dobře. Něco se změnit musí,“uvedl Zidane. Něco?

Hodně se toho musí změnit! Real už má třetího trenéra v sezoně. Julen Lopetegui, který kvůli nabídce od Realu utekl od španělské reprezenta­ce, dostal padáka po třech měsících. Řešení se Santiagem Solarim vydrželo jen o pár týdnů déle. Mezitím se několikrát rozhádala kabina. „Věřím, že Zidanova vášeň celý klub sjednotí. Vrátil se k nám nejlepší trenér na světě,“prohlásil nadšeným hlasem prezident Florentino Pérez.

V lednu 2016 mu sázka na Zidana vyšla naprosto perfektně.

„Když mi prezident zavolal znovu, nemohl jsem říct ne,“pravil Zidane.

Spása Realu je ovšem zatím daleko.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia