MF DNES

Reprezenta­ce před šlágry: nováček Král, chybí Darida

- — David Čermák

Takový dvojzápas tu dlouho nebyl. Možná ještě nikdy. Březen bude pro fotbalové fajnšmekry v Česku měsícem snů, protože národní tým se během pěti dnů dvakrát poměří s úplnou světovou špičkou.

Nejdřív evropská kvalifikač­ní řež s Anglií ve Wembley, pak hvězdná příprava s Brazílií doma v Edenu.

Po včerejšku se ví, kdo se na šlágry může těšit. Na velké překvapení nezbylo v nominaci trenéra Jaroslava Šilhavého místo, ale jedno nové jméno v ní nechybí.

Alex Král, slávistick­ý nebojsa, který se po přestupu z Teplic rychle zabydlel v základní sestavě, dostal první povolávací rozkaz.

„Je komplexní, výborně mentálně nastavený, ví, co chce,“pochválil dvacetilet­ého záložníka Šilhavý. „Věřím, že se prosadí jak ve Slavii, tak třeba i tady u nás.“

I když se bude v reprezenta­ci teprve rozkoukáva­t, pomůže mu hned pět spoluhráčů, na které Šilhavý také ukázal.

Slavia šlape, zítra může způsobit senzaci, pokud zvládne odvetu Evropské ligy se Sevillou. A tak teď její formy zkusí využít i národní tým.

„Hraje dobrý fotbal, výborně reprezentu­je v Evropě,“ocenil Šilhavý. „Je logickým vyústěním, že má v nominaci tolik hráčů.“

V týmu opět není ani jeden hráč z Plzně, z české ligy se do výběru kromě slávistů dostal už jen sparťan Dočkal, pro Šilhavého klíčový muž a kapitán.

Z opor se zatím nedostalo na bývalého kapitána Daridu z Herthy Berlín, který doléčuje zranění, ale kouč se ještě chystá soupisku doplnit o tři jména.

Dá se čekat, že pozvánka přiletí hlavně k ofenzivním hráčům: do útoku je zatím jedinou variantou Schick, ale ze seznamu náhradníků se nabízejí zajímavá jména.

Co třeba v Liberci oživlý střelec Kozák? Nebo Necid, který v nizozemské­m Den Haagu stihl za posledních šest zápasů čtyři góly?

Možná nejpravděp­odobnější je návrat Milana Škody, který se rozstřílel v lize i v Evropě. Slávistick­á šestice by se tak ještě rozrostla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia