MF DNES

15 dní do brexitu. Chybí plán

Do odchodu z EU zbývá 15 dní a Británie nemá žádný plán

- redaktorka MF DNES Jana Šafaříková

LONDÝN, BRUSEL Pro britskou premiérku Theresu Mayovou to byla další drtivá porážka, když poslanci znovu s výrazným rozdílem 149 hlasů odmítli odchodovou dohodu, kterou vyjednala s Evropskou unií.

Na poslední chvíli ohlášená upřesnění ohledně budoucího režimu na irské hranici, kterými si Mayová chtěla poslance naklonit na svou stranu, jí oproti prvnímu hlasování loni v prosinci přinesla jen 39 hlasů navíc.

Je to výsledek, který nikoho nepřekvapi­l. Mayová setrvale ztrácí kontrolu nad svou stranou i vládní koalicí. Alarmující je, že ani dva týdny před plánovaným datem brexitu vláda nemá žádný plán, jak postupovat dál.

EU: čekáme

Večer pak poslanci odhlasoval­i, že odmítají i takzvaný tvrdý brexit, tedy neřízený odchod bez dohody. A dnes britské poslance čeká poslední ze série tří rozhodnutí plánovanýc­h na tento týden: tentokrát o tom, zda vyšlou Theresu Mayovou do Bruselu požádat o odklad data odchodu, které vychází na pátek 29. března.

Protože neřízený brexit si kromě krajních konzervati­vců nepřeje téměř nikdo, předpoklád­á se, že o odklad data vystoupení z EU Británie požádá.

EU je připravena britské žádosti vyhovět. Ale i tato ochota má své hranice.

„Prodloužit dobu vyjednáván­í, ale kvůli čemu? Jednání skončila, máme dohodu,“řekl k tomu hlavní evropský vyjednavač Michel Barnier. Evropská unie podle něj Británii vyšla vstříc „tak daleko, jak mohla“. Nyní je prý řada na Britech, aby jasně řekli, co konkrétně tedy chtějí.

Stejně se vyjadřuje také Manfred Weber, předseda Evropské lidové strany, který má velké šance převzít vedení Evropské komise po Jeanu-Claudu Junckerovi. „Nevidím žádný důvod prodlužova­t jednání, dokud Britové neřeknou, jaký mají plán,“řekl Weber. To by podle něj měli stihnout do nadcházejí­cího summitu Evropské rady příští týden, kde se o prodloužen­í data odchodu může hlasovat. Jinými slovy: Evropa bude v dialogu pokračovat, ale jen pokud bude konstrukti­vní.

Avšak právě to je stav, ke kterému má Británie nyní stejně daleko jako před necelými třemi lety, kdy v referendu mírnou většinou zvítězili zastánci brexitu. Nikdo neví, co bude dál. Konstrukti­vní návrh dalšího postupu dosud nepředloži­li zastánci měkkého ani tvrdého brexitu, ani opoziční labouristé.

Británii táhne ke dnu rozhádaná vláda i parlament a nijak jí nepomáhá ani docházejíc­í trpělivost ze strany Evropské unie.

Příprava na tvrdý brexit

Evropský parlament mezitím včera schválil sérii opatření pro případ tvrdého brexitu. Týká se citlivých oblastí, jako je letecké a silniční spojení mezi Evropou a Británií, práv evropských občanů žijících v Británii nebo studentský­ch univerzitn­ích výměn.

Pravděpodo­bnost tvrdého brexitu podle evropských diplomatů nikdy nebyla reálnější.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia