MF DNES

Osudná vteřina piráta z kamionu

- Artur Janoušek Václav Janouš

Před půl rokem Jaroslav Novotný z malé vesničky na Hodonínsku změnil práci. Už nechtěl jezdit kamionem tři týdny v kuse a pak mít jen pár dní volna. Chtěl být doma častěji, aby se mohl starat o devítileto­u vnučku, kterou mají s manželkou v péči. Jenže od minulé středy je ve vazbě a domů se hned tak nedostane.

Právě on 22. ledna na bavorské silnici pár kilometrů za hranicemi u Freyungu riskantně předjížděl tak, že se mu jen velmi těsně vyhnul protijedou­cí autobus s dětmi a několik dalších aut. Němečtí policisté vydali zatykač a chtějí ho soudit za pokus o vraždu.

Dvaapadesá­tiletý muž nyní ve vazbě čeká, jestli ho brněnský krajský soud vydá do Německa k trestnímu stíhání. Reportérům MF DNES se podařilo promluvit s jeho manželkou o osudovém manévru, o tom, co nyní bude následovat a jak hrozba vězení ovlivňuje život celé rodiny.

„Jezdil dvacet let. Za tu dobu dostal jen pár pokut za rychlost, tři, možná čtyři. Nikdy ale neměl žádnou nehodu, byl to zkušený šofér. Když se tohle stalo, mysleli jsme, že zase dostane jen pokutu a najednou…“ říká Jaroslavov­a manželka Milada Novotná. Stojí ve dveřích domku a nervózně si hraje se zlatým křížkem na krku.

„Musel se zbláznit“

Než si pro jejího manžela minulou středu ve dvě hodiny odpoledne přišla policie, probírali osudnou chybu mnohokrát.

Ten zlomek vteřiny a jedno špatné rozhodnutí, které dramaticky převrátilo jejich životy.

„Předjížděl, spěchal, honil čas. Byla tam šedesátka, on jel ale asi jen sedmdesát, víc určitě ne. Předjížděl jeden český kamion a pak cizince. Manžel říkal, že ten cizinec začal zrychlovat, když byl na jeho úrovni, proto jel dál i tam, kde už předjíždět nesměl. Zpomalit a zařadit se za cizince prý nemohl, protože by ohrozil ten český kamion za sebou,“popsala manželka.

Právě český šofér vše natáčel a záběry předal policii, která viníka v kamionu rychle ztotožnila.

Příbuzní jeho chování na německé silnici vůbec nechápou. Mluví o něm jako o velmi zdatném řidiči.

„Musel se zbláznit. Asi mu přeskočilo, ale soudit ho za pokus vraždy, to je šílený, nicméně pokutu za takovou prasárnu a nějaký trest by dostat měl,“říká příbuzná.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia