MF DNES

Ronaldův osmý hattrick

Osmý hattrick pro Cristiana Ronalda v Lize mistrů. Vyhraje titul pro Juventus?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

On věděl, že to dokáže. Byl přesvědčen­ý, že kumpány z Juventusu Turín provede přes nesmírně obtížnou překážku. „Kvůli tomu jste mě přece kupovali,“prohodil před svými šéfy.

Úžasňák Cristiano Ronaldo dokázal něco, co byste mohli čekat jedině od tvorů z jiné planety. Jen si zkuste v osmifinálo­vé odvetě Ligy mistrů otočit výsledek 0:2. A navíc proti Atlétiku Madrid, které je proslulé perfektní defenzivou. Ronaldo musel v úterý večer předvést naprosto fantastick­ý výkon, aby... Však víte co.

„Jsi žijící fotbalový bůh,“poklonil se slavný stoper Rio Ferdinand.

Ronaldo to zvládl. Nastřílel hattrick, svůj osmý v Lize mistrů, Juventus vyhrál 3:0 a postoupil.

„Top!“napsal turínský viceprezid­ent Pavel Nedvěd, když se po utkání dostal k telefonu.

Top je kratičké, ale všeříkajíc­í.

I ve čtyřiatřic­eti letech a po nečekaném letním útěku z Realu Madrid zůstává Ronaldo fenoménem. V Lize mistrů vylepšuje spoustu vlastních rekordů. Nejvíc gólů, nejvíc gólů doma, nejvíc venku. Nejvíc gólů ve skupinách, nejvíc gólů ve vyřazovací fázi.

Ronaldo má nejvíc úspěšných trestných kopů.

Nejvíc proměněnýc­h penalt. Nejvíc asistencí.

Nejvíc gólových hlaviček. O rekordní počet hattricků se dělí s Lionelem Messim, což je druhý pan Nedostižný. Včera po uzávěrce bojoval taky Messi, aby s Barcelonou vyřadil v osmifinále Lyon. Ronaldovi patřilo úterý. Když v 86. minutě proměnil penaltu, jeho snoubenka Georgina se rozplakala dojetím a malý Cristiano junior na tribuně pyšně svíral pěst. Táta je prostě borec! „Jsme požehnáni, že můžeme sledovat, jak hraje Ronaldo,“jásali komentátoř­i britské stanice BT Sport. Ronaldo vyhrál předchozí tři ročníky Ligy mistrů s Realem Madrid, teď touží uspět s Juventusem. A pokud k tomu přičteme, že v roce 2008 triumfoval s Manchester­em United, máme před sebou unikátní dílo. Ronaldo vytváří své vlastní fotbalové zákony. I když se mu odjakživa vyčítá, že hraje především na sebe, nikoli pro kolektiv, jeho úterní galashow měla úplně jiné parametry. Obcházel spoluhráče, aby jim zdůraznil, o co se hraje. Rval se v soubojích, fanoušky hecoval. Než začal druhý poločas, div že v tunelu nevynadal sudímu Kuipersovi, že nenese míč. Tolik chtěl hrát. Tolik chtěl vyhrát. Tolik chtěl postoupit: „Dokážeme to!“Jako by byl v transu.

„Cristiano se dostal do demoliční nálady. Byla to jedna z těch nocí, kdy byl nejhladově­jší ze všech,“napsal španělský list El País.

Dobře pro Juventus, špatně pro Atlético. A ještě hůř pro Real, který je pro smích, že loni Ronalda neudržel. Královský klub prožívá sezonu hrůzy, už dvakrát měnil trenéra a nezíská žádný titul. Deník Marca to včera rýpavě okomentova­l: „Nechat si utéct nejlepšího střelce a krále Ligy mistrů, to byl historický omyl. Ronaldova cena nebyla 100 milionů eur, ale miliarda.“

Samozřejmě nesmíme zapomenout, že extrémně povedený zápas odehrál celý Juventus, třeba křídelní útočník Bernardesc­hi předvedl životní výkon, jenže bez zbožňované­ho Ronalda by se žádný převratný úspěch nedostavil.

K prvnímu gólu se Ronaldo protlačil silou, když u zadní tyče hlavičkova­l před Juanfranem. I druhý padl po přesné hlavičce. Brankář Oblak sice reflexivně míč vyplácnul, ale gólová technologi­e upozornila, že to bylo kousek za lajnou. O třetím gólu z penalty už byla řeč, pak už mohl Turín aplaudovat vestoje.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Kouzelný večer Cristiano Ronaldo se o výhru 3:0 nad Atlétikem zasloužil hattrickem. „Možná proto mě Juventus podepsal,“řekl.
Foto: ČTK Kouzelný večer Cristiano Ronaldo se o výhru 3:0 nad Atlétikem zasloužil hattrickem. „Možná proto mě Juventus podepsal,“řekl.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia