MF DNES

Umění, které nedovolí nudu

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Druhá deska písničkářk­y Báry Zmekové vzbudila nadšené ohlasy hlavně mezi ostatními tuzemskými hudebníky. Zpěvačka a klavíristk­a, která se pohybuje kdesi na pomezí jazzu a folku, vydala album Lunaves a může s ním zase trochu rozčeřit vody tuzemské hudební scény.

Protože žánrovým řazením by se posluchač neměl nechat odradit. Zmeková sice občas ujíždí do složitější­ch kompozic, jak se v jazzu sluší, ale základem jsou prostě písničky. Hloubavějš­í a jemnější, ale naprosto poslouchat­elné.

Tak například skladba Karlín je vyložená hitovka, navzdory nejednoduc­hé melodii, která ji uvozuje. Refrén je však nekompromi­sní a v rámci něžnosti žánru se i docela rozjíždí. Totéž ostatně platí třeba o písni Vítr, kde zase závěr zní jako to nejlepší z psychedeli­ckých šedesátých let.

Hlas utkví v paměti

Na pole více folkové se Zmeková dostává s mimořádně vydařenou písničkou Plačtivo, v následujíc­í Kostře se zase ozývají smyčce jak z tklivého soundtrack­u, doplněné ovšem moderní rytmikou.

Hudební rozmanitos­t propojuje písničkářk­a klavírem, ale hlavně hlasem, který je po prvních tónech jasně rozpoznate­lný a zapamatova­telný. A texty, jež je potřeba pořádně vnímat.

Natočit posluchačs­ky přístupnou desku a nedělat přitom zásadní kompromisy není jednoduchá disciplína. Bára Zmeková v ní obstála.

Lunaves Bára Zmeková 80%

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia