MF DNES

Když potká tanečnice autistu

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Střet dvou zcela rozdílných světů čeká diváky Divadla Ungelt, pokud dorazí na novinku Taneční hodiny, jejíž premiéru pražská scéna chystá na 22. března. Petra Nesvačilov­á zde hraje temperamen­tní tanečnici, Miroslav Táborský pak trochu suchopárné­ho profesora se sklony k autismu.

„Ztvárňuji roli Sengy, což je holka z New Yorku. Velmi úspěšná, ale začínající mladá tanečnice z Broadwaye. Žije jen pro tanec, nic jiného nevnímá. Když se jí stane úraz, zhroutí se jí svět a stojí před rozhodnutí­m, zda jít na riskantní operaci, kterou nemusí přežít, anebo se smířit s tím, že nebude tančit do konce života,“přibližuje svou roli herečka.

„V ten moment do toho přichází Ever, soused, kterého nikdy moc nevnímala. Začnou se spolu setkávat, protože on potřebuje hodiny tance,“naznačuje ještě děj hry, kterou napsal americký, u nás nyní hojně uváděný autor Mark St. Germain.

„Romantická tragikomed­ie. Příběh o komunikaci, blízkosti a schopnosti přecházet svůj vlastní stín,“shrnuje novinku Nesvačilov­á. St. Germainovu hru v Ungeltu zrežíroval zdejší dramaturg Pavel Ondruch. Pro Nesvačilov­ou je to už třetí role v tomto komorním prostoru.

„Je to úplně něco jiného, než byla moje role Sofie v Mezi úterým a pátkem či role Roxany ve Skořápce,“srovnává s předchozím­i úlohami. „Nikdy jsem nechtěla do angažmá, hraji raději po hostovačká­ch. V Ungeltu se ale cítím velice dobře a beru to jako domácí srdeční scénu. Po takovéto klasické činohře jsem vždy toužila,“přiznává. První reprízu chystají na 29. března.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia