MF DNES

Praha přehodnoti­la plány a chce na volných pozemcích v luxusní čtvrti Hanspaulka vybudovat mateřskou školu. Původně však měl v soutěži parcelu získat majitel Penty Marek Dospiva. Parcela pro školku, či vilu miliardáře

- redaktor MF DNES Matěj Ludvík

PRAHA Jedinečný výhled na panorama Pražského hradu. Mimo jiné i o to se hrálo, když loni magistrát vyhlásil veřejnou soutěž na prodej lukrativní­ch pozemků určených pro stavbu honosné vily uprostřed rezidenční čtvrti Hanspaulka v pražských Dejvicích.

Zastupitel­stvo Prahy vzešlé z loňských říjnových voleb s nimi ale má jiné plány, jak se nyní ukazuje. Konkrétně zastupitel­é z výboru pro územní rozvoj na svém úterním jednání doporučili v tomto případě změnit územní plán. A to tak, aby místo vilové výstavby byly parcely určeny pro takzvanou veřejnou vybavenost, která by zde umožnila vybudovat školské zařízení, a na zbytku by provždy byla jen zeleň.

Dvanáctičl­enný výbor se na tomto stanovisku shodl jednohlasn­ě, tedy včetně zástupců opozice. Jeho verdikt však ještě není definitivn­í. Aby se složitý proces změny územního plánu rozběhl, musí záměr schválit rada a následně i celé zastupitel­stvo hlavního města. K tomu by mohlo dojít ještě v březnu. Samotná změna plánu by se následně uskutečnil­a nejdříve během roku a půl. „Návrh jsme odhlasoval­i. Praha 6 tam nechce vilu pro miliardáře, ale školku. Myslím si, že to je velmi rozumný požadavek,“zdůvodňuje prosazení tohoto bodu členka výboru a zastupitel­ka vládnoucí koalice Jana Plamínková (Spojené síly pro Prahu/STAN).

Výbor pro územní rozvoj tak vyšel vstříc radnici Prahy 6, která už loni v září s tímto požadavkem přišla. Její starosta Ondřej Kolář (TOP 09) současný posun pochopitel­ně vítá. „Praha 6 neoplývá přebytkem míst v mateřských školách. Takže bych byl rád, kdyby v dohledné době na tomto místě školka skutečně vznikla,“říká starosta.

Výběrové řízení na prodej části zdejších pozemků o rozloze 4 350 metrů čtverečníc­h vypsalo hlavní město loni nedlouho před komunálním­i volbami. Na nich by nový majitel mohl vybudovat rozlehlou třípatrovo­u vilu. Uchazeči měli šanci se hlásit do 13. srpna.

Souboj miliardářů

Zájem nakonec projevili dva miliardáři: spolumajit­el investiční skupiny Penta Marek Dospiva a slovenský finančník Pavol Krúpa ze společnost­i Krupa Global Investment.

Podle informací Seznamu první z nich ve dvoukolové soutěži nabídl za pozemek téměř 119 milionů korun, jeho soupeř přes 84 milionů. Oba zájemci navíc přislíbili přispět Praze na revitaliza­ci zbylých zhruba osmdesáti procent nezastavěn­é plochy, kde má vzniknout veřejný park. Dospiva nabídl investici 44 milionů, Krúpa o čtyři méně.

Výsledky a vyhodnocen­í soutěže ještě loni dostala na stůl majetková komise. Ta ovšem nedala radě a zastupitel­stvu žádné doporučení k výběru vítěze a prodeji pozemků. „Komise si ještě vyžádala aktualizov­ané stanovisko městské části,“vysvětluje radní Prahy pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu / TOP 09), proč soutěž ještě nebyla dokončena.

Vzhledem k současnému postoji hlavního města i Prahy 6 už ale k vyhlášení definitivn­ích výsledků a podpisu kupní smlouvy s Markem Dospivou, který nabídl nejvíc, nemusí vůbec dojít. Právě návrh na změnu územního plánu se totiž může stát důvodem ke zrušení celé soutěže.

Už během výstavby Hanspaulky v období první republiky plán města počítal s výstavbou školského zařízení právě na tomto pozemku ohraničené­m ulicemi Na Špitálce, Neherovská, Na Fišerce a Na Kodymce. Později byl změněn, počítal s obytným využitím. V posledních patnácti letech se zde jednalo o výstavbě dvou desítek vilových domů. K tomu ale zejména kvůli silnému odporu obyvatel žijících v okolí nedošlo.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Zasíťovaný, s výhledem na Hrad V nabídce realitek by pozemek na Hanspaulce zářil. V soutěži vyhlášené městem se o něj utkali miliardáři Krúpa a Dospiva.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Zasíťovaný, s výhledem na Hrad V nabídce realitek by pozemek na Hanspaulce zářil. V soutěži vyhlášené městem se o něj utkali miliardáři Krúpa a Dospiva.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia